5-0 mot Ungern

Sverige stod för en mycket övertygande insats mot Ungern i VM-kvalet och vann med 5-0.

Mängder med målchanser och mycket vackra mål. Så skulle man kunna beskriva Sveriges 5-0-seger mot Ungern på Borås Arena i VM-kvalet. En minst sagt övertygande seger - men förbundskaptenen Peter Gerhardsson vill analysera matchen i efterhand för att ge en rättvis bild.
- Jag är nöjd med resultatet och en del av målen var snygga, men jag vet inte. Jag får titta på matchen efteråt, säger han i TV12.

Det har hänt en del runt omkring det svenska damlandslaget under samlingen. Den prestigefyllda och spännande VM-kvalmatchen mot Danmark på Gamla Ullevi uteblev i fredags. Mycket har inför VM-kvalmatchen mot Ungern på Borås Arena handlat om just det. Men spelarna och ledarna kring det svenska landslaget brydde sig inte märkbart om det på planen inför 5 563 åskådare i regnet.

Sverige gjorde en offensivt väldigt stark match mot Ungern. Man hade fantasi i anfallsspelet: använde ytterbackarna Mia Carlsson och Jessica Samuelsson på ett bra sätt, skapade målchanser på alla fasta situationer och gjorde även fem mål. Faktum är att Sverige kunde, och kanske borde, ha gjort fler mål.

- Det är delar i matchen som ser väldigt bra ut, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till TV12 och erkänner att han har "höga krav".

- Jag hoppas att vi kan nå ännu bättre med de taktiska/tekniska bitarna.

Hedvig Lindahl gjorde sin 144:e landskamp i det svenska målet, fler än någon annan tidigare.

Efter att Lina Hurtig mycket vackert prickat in 1-0 i den 14:e minuten på ett perfekt inlägg från Fridolina Rolfö ägde Sverige bollen och matchen rakt igenom. När Nilla Fischer bara sex minuter senare dunkade upp 2-0 i nättaket efter en hörna var frågan mest hur många mål Sverige skulle vinna med.

Sverige fortsatte att skapa mycket vassa målchanser i den första halvleken men saknade skärpan i vissa lägen. Sverige var starka på hörnor matchen igenom och var nära flera gånger, Hurtig frispelades av Carlsson med ett inlägg men sköt över från nära håll, Blackstenius likaså. Banusic därefter.

Men i slutminuterna av den första halvleken tog Sverige igen de missade målchanserna med råge – med två mycket vackra svenska mål. En svensk hörna nickades bort av Ungern och bollen såg ut att försvinna ut ur straffområdet, men Kosovare Asllani ville annat. Asllani drog till direkt på volley och satte 3-0 i den ungerska målvaktens vänstra kryss.

4-0 kom bara minuten efter när en förlupen boll från det ungerska straffområdet nådde lagkaptenen Caroline Seger som enkelt, men väldigt vackert, placerade in bollen med en bredsida i det bortre hörnet. Ledningen i halvtid var minst sagt välförtjänt och när Asllani gjorde sitt andra mål i matchen – även det ett fint fotbollsmål efter en frispark av Marija Banusic som Asllani nicklobbade in - redan i den 50:e minuten såg det ut att kunna bli väldigt stora segersiffror.

- Det var en sådan dag när bollen går in. Det var kul att göra mål och det var inga fula mål heller, säger Asllani i TV12 och fortsätter:
- Jag känner mig delaktig i spelet, det är kul att få vara med i speluppbyggnaden.

Men i takt med klockan drog Sverige ned på tempot. Därför blev också 5-0 slutresultatet. Men trots det skapade Peter Gerhardssons landslag flera högoktaniga målchanser. Blackstenius hade chansen, Asllani sköt i stolpen, Mimmi Larsson var fri med den ungerska målvakten vid två tillfällen – men det gav en 5-0-seger med mersmak.

Nästa VM-kvalmatch för Sverige är i början av april borta mot just Ungern. Men däremellan ska det spelas landskamper mot både Frankrike och Sydafrika på bortaplan.

- Det är skönt, vi kastades in i tävlingsmatcher med en gång och fick ingen "försäsongsträning". Men nu kan vi testa lite nya spelare och vi behöver flera alternativa matchplaner. Nu får vi möjlighet att testa på det, avslutar förbundskaptenen.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 16 Mia Carlsson - 9 Kosovare Asllani, 17 Caroline Seger - 18 Fridolina Rolfö, 8 Marija Banusic, 11 Stina Blackstenius, 10 Lina Hurtig.

Sveriges ersättare: 12 Hilda Carlén - 2 Jonna Andersson, 6 Magdalena Eriksson, 7 Julia Roddar, 14 Hanna Folkesson, 20 Mimmi Larsson, 23 Elin Rubensson.