Gerhardsson inför Frankrike

Peter Gerhardsson

Damlandslaget har inlett kvalhösten med två raka segrar. Nu väntar årets sista match när landslaget spelar landskamp borta mot Frankrike. Förbundskapten Peter Gerhardsson har drömbilden klar över hur han vill knyta ihop landslagsåret.

- Att vi vinner mot Frankrike borta och gör det på det sättet vi jobbat. Det vill säga försvara väldigt bra, aggressivt, och emellanåt högt. Där vi har ett passningsspel som kan såra våra motståndare.

Frankrike borta blir förbundskapten Peter Gerhardssons på förhand största utmaning. Frankrike är på pappret ett bättre lag än både Ungern och Kroatien som Sverige besegrat i EM-kvalet under hösten.

- Vi får acceptera borta mot Frankrike att det blir ett jämnare bollinnehav än vad det varit i de andra matcherna. Att vi kommer få försvara under längre stunder. Det kommer bli en annan matchbild.

Peter Gerhardsson pratade redan under presskonferensen när truppen presenterades att motstånd av Frankrikes kaliber innebär en annan form av balans i laguttagningen.

- Det betyder att när vi går till anfall så kommer det krävas en annan typ av balans. Exakt vad det innebär får vi se när det är dags för matchstart. Men vi måste ha fler spelare som är skickliga på att försvara i en sådan här typ av match.

Landslaget har förberett sig på en magnifik träningsanläggning strax utanför Bordeaux centrala delar. Fyra pass har genomförts sedan ankomst på onsdag kväll och förbundskaptenen känner sig väl förberedd.

- Som vanligt har det varit väldigt bra och fokuserat på träningarna. Det har varit lite sjukdom och Marija (Banusic) samt Fridolina (Rolfö) missar matchen. Men alla andra har lämnat klartecken så det har varit en bra förberedelseperiod med bra fokus.

Frankrike spelade i fredags match mot Tyskland och förlorade med 4-0. I fransk press har vi kunnat läsa om att det franska laget behöver en bra prestation mot Sverige för att kom

- Det är svårt att säga hur de tänker kring startelvan. Frankrike har en stark trupp och när de byter spelare så ersätts de av liknande spelare. De har en ganska komplett trupp så de kommer nog se lika ut när elvan presenteras senare idag, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Det som skiljer Frankrike mest mot tidigare motståndare är att det blir ett helt annat djupledshot från flera spelare än vad vi mött mot Ungern och Kroatien. Det tror jag blir den absolut största skillnaden.

Matchen mot Frankrike har avspark 21.00 och sänds i TV12. Peter Gerhardssons startelva presenteras 19.45.