0-0 i Frankrike

Årets sista landskamp för damlandslaget slutade 0-0 borta mot Frankrike.

Världselvan Sverige mot världsfyran Frankrike - på bortaplan. Ja, det var Peter Gerhardssons tuffaste uppgift hittills under sin tid som förbundskapten. Men Sverige gjorde det mycket bra och spelade oavgjort 0-0 - och då hade man ändå bud på ett par mål.
- Det är klart godkänt. Jag ville ha lite mer defensiv balans idag jämfört med tidigare men jag tycker att vi är giftiga i vår omställningar och sett över 90 minuter har dom bästa målchanserna, säger han till Cmore.

Årets sista landskamp var inte vilken som helst. Världsfyran Frankrike på bortaplan för Peter Gerhardssons landslag. Kanske också det största testet för Sverige sedan sommarens EM - och det klarade man galant.
- Det var en fysiskt krävande match. En tuff match att spela men vi möter ett av världens bästa landslag. Överlag så är det en klart godkänd match. Vi spelade stabilt har tålamod och försöker straffa dom bakom deras backlinje, säger Kosovare Asllani till Cmore.

I det nya 3-4-3-systemet inledde Sverige starkt mot Frankrike. Man låg högt i presspelet och såg ut att överraska hemmanationen – rejält. Faktum var att man kanske till och med skulle ha haft ledningen redan efter tre minuters spel.

För i den andra matchminuten slog Elin Rubensson – med ett fint inläggspel matchen igenom – ett inlägg från kortlinjen över den franska backlinjen till comebackande Sofia Jakobsson vid den bortre stolpen. Jakobsson, som hade en snäv vinkel, fick till ett bra avslut men på något sätt hann den franska målvakten tillbaka och kunde rädda.

Bara minuten senare löper sig Jakobsson skickligt in i straffområdet och serverar Stina Blackstenius med en passning snett bakåt men tyvärr fick inte Montpelliers skyttedrottning någon träff på bollen.

De första tio minuterna ägde Sverige det mesta av spelet men ju längre halvleken led desto mer tog Frankrike över initiativet utan att för den sakens skull skapa några riktigt vassa målchanser. Deras bästa hade Kadidiatou Diani i den 36:e minuten när hon utnyttjade Caroline Segers slarv och kom till skottläge. Diani måttade ett tungt skott men Hedvig Lindahl, som var säker matchen igenom, var med och räddade ut till hörna.

Sverige inledde den andra halvleken som den första. Fransyskorna blev störda i uppspelsfasen av det höga svenska presspelet som också var nära att ge resultat. Under de fem första minuterna hade Sverige ett par riktigt farliga hörnor och två chanser framåt för Blackstenius som först blockerade en rensning av den franska målvakten och sedan var sånär att få en fot på ytterligare ett fint inlägg av Rubensson.

Sveriges absolut vassaste målchans under 90 minuter fick dock Sofia Jakobsson i den 71:a minuten. I en andravåg lyfte Kosovare Asllani fram en perfekt djupledsboll till Jakobsson som kom fri och även avslutade bra med en yttersida på halvvolley. Men den franska målvakten, som gjorde en mycket bra match, stod för en riktigt svettig räddning. Faktum är att Sverige var det bättre laget än Frankrike i den andra halvleken men man lyckades inte spräcka nollan.

- Vi måste anpassa vårt spel efter motstånd, till skillnad från Kroatien och Ungern tidigare här. När vi möter såna här nationer så måste vi kunna skruva lite på vårt defensiva spel, analyserar Gerhardsson efter matchen.

Nej, det slutade 0-0 men det var ett oavgjort resultat som lovar gott inför framtiden och VM-kvalet i vår.
- Det här är bara början, lovar förbundskapten i Cmore och fortsätter:

- Nu får vi ta det här vidare mot Sydafrika och Algarve.

Damlandslaget möter Sydafrika den 21 januari.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 13 Amanda Ilestedt, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Eriksson - 5 Hanna Glas, 9 Kosovare Asllani, 17 Caroline Seger, 2 Jonna Andersson - 23 Elin Rubensson, 11 Stina Blackstenius, 10 Sofia Jakobsson.

Sveriges ersättare: 12 Hilda Carlén - 4 Emma Berglund, 7 Julia Roddar, 14 Hanna Folkesson, 15 Julia Spetsmark, 16 Mia Carlsson, 19 Elin Landström, 20 Amanda Edgren, 22 Olivia Schough.

Ej till spel: Emma Holmgren, Marija Banusic, Fridolina Rolfö.