Kommentar om damförhandlingarna

Svenska Fotbollförbundet kommenterar läget i förhandlingen om damlandslagets spelaravtal och utspel om bojkott av Fotbollsgalan.

  • Vid det senaste mötet med Spelarföreningen (i torsdags) bestämdes att de skulle återkomma med sina krav nu på måndag, och att vi (SvFF) därefter skulle återkoppla på dessa under kommande vecka. Efter mötet efterfrågade vi ett tidigare återspel från Spelarföreningen och mottog deras krav redan i lördags. Dock hann vi inte ge vår syn på kraven innan vi under söndagen – via media – nåddes av nyheten att landslagsspelare planerar att utebli från Fotbollsgalan.
  • Vi uppfattade alltså att vi hade hela kommande vecka på oss att återkoppla på Spelarföreningens krav. Att göra det innan den oerhört betydelsefulla play off-matchen mot Italien är för oss en praktisk omöjlighet.
  • Vi vill inget hellre än att spelarna ska bli nöjda med sitt avtal och känna sig uppskattade. Vi är beredda att gå väldigt långt – och tycker att vi har gjort det – för att nå dit. Men vi har också ett ansvar för förbundets hela verksamhet och ekonomi.
  • Vi kan konstatera att vi inte är i mål än, men vår upplevelse efter det senaste mötet var att det fanns möjligheter att nå en överenskommelse i den fortsatta förhandlingsprocessen.
  • Vi har förståelse för att man kan uppleva frustration över att förhandlingen dragit ut på tiden – men vi tycker ändå att man måste respektera den förhandlingsprocess vi tillsammans har beslutat ska gälla.
  • Vi ställer oss frågande till utspelet – det är inte i linje med vad vi gemensamt kommit överens om. Men det påverkar inte vår ambition att nå en överenskommelse som alla inblandade kan acceptera. Vår förhoppning ändras inte utifrån de utspel vi sett utan vår ambition kvarstår.