Drömdebut av Kullashi mot Sydafrika

Loreta Kullashi gjorde två mål i landslagsdebuten. Här firar hon Sveriges 2-0 tillsammans med Kosovare Asllani.

Loreta Kullashi, 18, gjorde succédebut när damlandslaget besegrade Sydafrika med 3-0 i Kapstaden. Hon hoppade in i andra halvlek och gjorde mål i första bollkontakten och följde upp med ytterligare ett mål.

– Det är klart det är kul att göra mål och att vi vann också, det är jätteskönt, sade Kullashi som trots målen ändå var aningen självkritisk till det egna spelet.
– Jag är inte jättenöjd, men helt okej med tanke på att det är i början av säsongen, men det kan bara bli bättre.

Sverige tog tidig ledning på Green Point Stadium. I den 10:e minuten slog Kosovare Asllani en kantfrispark in i straffområdet, som hemmaspelaren Bambanani Mbane försökte rensa men i stället lyckades nicka i eget mål utan chans för målvakten Kaylin Swart.
Med lite tur kunde Sverige gjort 1-0 redan i inledningen när Stina Blackstenius fick skottläge i straffområdet efter en hörna av Asllani.

Sverige ägde mest boll och förde spelet före paus, men Sydafrika var hela tiden farliga i omställningsspelet, i synnerhet Thembi Kgatlana.
Vid två tillfällen sprang hon sig fri bakom den svenska backlinjen, men fick inte till avsluten. Hilda Carlén i det svenska målet kunde se det ena skottet gå långt utanför och det andra vissla förbi över ribban.

– De har två frilägen i första och det har vi i princip inte släppt till på tre matcher. Det är en vaksamhetssak i vårt defensiva spel. Vi var kanske inte beredda på att de var såpass snabba, det måste man ha beredskap för, sade förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen.

Prins Carl Philip, som närvarade vid matchen tillsammans med prinsessan Sofia, gratulerar Loreta Kullashi.Loreta Kullashi löste av Elin Rubensson till den andra halvleken och publiken hade knappt hunnit bänka sig förrän hon gjorde Sveriges 2-0.
Sofia Jakobsson spelade fram Blackstenius i djupled och hon spelade i sin tur snett-inåt-bakåt till Kullashi, som med vänsterfoten kunde bredsida in 2-0 med sin allra första bollkontakt. Snacka om succédebut.

Och Kullashi var inte klar där. Efter en rensning av målvakten Swart vann hon bollen i duell mot Refiloe Jane, avancerade mot straffområdet och sköt in 3-0 i bortre gaveln. Målet kom med drygt 20 minuter kvar att spela.

Som helhet gjorde Sverige en starkare andra halvlek där man hade bättre koll på de defensiva omställningarna och också fick till ett rakare anfallsspel. Utöver målen hotade Sverige framför allt på fasta situationer.
Utöver Kullashi byttes även Magdalena Eriksson, Hanna Folkesson, Julia Roddar, Amanda Edgren och Mimmi Larsson in under andra halvlek.

– Det blev en bra match för oss. Vi fick jobba hårt mot ett tekniskt, snabbt Sydafrika, som framför allt i första halvlek visade upp ett farligt djupledsspel. Det går naturligtvis att hitta många olika vinklar på det här, men vi har inte tillräcklig kvalité i vårt passningsspel för att skapa fler chanser, och det var kanske mest tekniska misstag. Det är tidigt på säsongen så det är klart att det här kan bli mycket bättre, summerade Peter Gerhardsson.

Matchen i Kapstaden avslutade damernas januariläger och Gerhardsson är minst sagt tillfreds med dagarna i Sydafrika.

– Väldigt bra helhet på det här, tycker jag. En miljö där både spelare och ledare mår väldigt bra gör att man kan ha kvalité i allt man gör. Emellanåt hinner man också se något annat och ta del av den sydafrikanska kulturen så det har varit optimalt.

Nästa uppgift för damlandslaget är Algarve Cup, som spelas 28 februari till 7 mars, där Sverige spelar i samma grupp som Kanada, Sydkorea och Ryssland.