Inofficiell match mot Sydafrika

På söndag spelas landskampen mot Sydafrika men redan imorgon, torsdag, kommer lagen drabbas samman i en inofficiell träningsmatch som spelas 3x30 minuter. En möjlighet för förbundskapten Peter Gerhardsson att ställa olika elvor på banan och få se alla spelare i matchspel.

Damlandslaget befinner sig i Sydafrika och laddar för matchen mot Sydafrika på söndag klockan 13.00. Termometern mäter över 30 grader och landslaget har genomfört tre träningspass, varav två med boll.

- Det är lite speciella förutsättningar med värmen. Det handlar om att acklimatisera sig och så är det klart att det märks av och blir lite lägre belastningsgrad kanske. Men det gäller för oss att ligga i fas i träningen med fokus på matchen nu på söndag. Vi måste hålla koll var spelarna är någonstans belastningsmässigt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Första passet på ankomstdagen var enklare jogging och fotbollstennis på hotellet. Sedan igår har laget genomfört två gräspass med boll. Fokus har varit på det offensiva spelet.

- Vi har repeterat framförallt i det offensiva spelet de första dagarna. Hela tiden repetition med små detaljer. Det är några nya spelare och de flesta har jag inte träffat sedan Frankrikesamlingen. Det gäller att hela tiden repetera – man blir aldrig färdig, aldrig riktig klar, menar förbundskaptenen.

- Men med träningsspelet, 3x30 imorgon, kopplar vi även på försvarsspelet.

Ja, Sverige kommer spela en inofficiell träningsmatch mot Sydafrika imorgon. Det var Sydafrika som tog initiativet och Peter tillsammans med assisterande Magnus Wikman tyckte det lät som en bra idé. Det blir ett bra träningstillfälle med fria byten och domare.

- Det är en bra möjlighet för oss att se alla spelare i match. Vi får möjlighet att spela de här tre perioderna med tre olika startelvor. De två första har vi rätt klart för oss hur vi ställer upp men den sista elvan får vi se lite hur spelarna mår och känner efter de två första perioderna, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Det brukar vara bra fart även om vi spelar mot oss själva i elva mot elva. Men det här är ännu bättre för vi kan balansera speltiden och belastningen på ett bra sätt. Samtliga aktuella spelare kommer spela mellan 30 till 60 minuter vardera.

Mia Carlsson och Emma Holmgren har små känningar och kommer stå över morgondagens träningstillfälle mot Sydafrika med siktet inställt mot söndagens officiella landskamp.