3-1-seger mot Kanada i Algarve Cup

Fridolina Rolfö svarade för en stark insats när Sverige besegrade Kanada med 3-1 i Algarve Cup.

Damlandslaget inledde årets upplaga av Algarve Cup med seger 3-1 (1-0) mot Kanada i Parchal. I en blåsig tillställning på en regntung plan gjorde Mimmi Larsson, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius de svenska målen, Janine Beckie satte Kanadas 1-1-kvittering.
Härnäst, på fredag klockan 20.00, möter Sverige Sydkorea, en match som kan följas live på svenskfotboll.se.

– Riktigt skönt. Vi gör tre mål, det är starkt mot en nation som Kanada och jag tycker att vi försvarar oss bra i första halvlek. I andra halvlek öppnar det upp sig lite och vi är minst lika farliga som dom, tycker jag. Vi har kanske lite vassare chanser än vad dom har, utan att ha sett matchen igen, så jag är nöjd med insatsen, kommenterar förbundskapten Peter Gerhardsson kort efter slutsignalen.


Målen i matchen.

Sverige och Kanada bjöd upp till en jämn första halvlek i Parchal. Det blev mycket närkampsspel och domaren Lidya Tafesse Abebe fick blåsa en hel del frisparkar och borde kanske också ha delat ut ett gult kort när Nichelle Prince kom in väldigt sent mot Sofia Jakobsson, som fick kliva utanför planen för en stunds behandling.

Svenskorna försökte kombinera sig fram längs marken, inte sällan efter bollvinst mitt på planen, medan Kanada slog en hel del raka, längre bollar mot Christine Sinclair och de övriga i frontlinjen och även prövade en hel del långskott i medvinden.
Bästa kanadensiska möjligheten före paus en frispark från Sinclair, som Hedvig Lindahl räddade vid vänstra stolpen.

Sverige tog så småningom ledningen strax före pausvilan i ett anfall som byggdes upp när Fridolina Rolfö spelade ut bollen till Jonna Andersson på vänsterkanten. Andersson avancerade och matade fram bollen till Sofia Jakobsson, som spelade in bollen längs marken och där sedan Mimmi Larsson dök upp och slog in bollen efter att Rebecca Quinn misslyckats i sitt försök att rensa undan Jakobsson inspel.

Kanada kvitterade per omgående i den andra halvleken. Prince vann en löpduell mot Magdalena Eriksson och fick iväg ett skott från snäv vinkel som Lindahl räddade. Returen hamnade på fötterna hos Prince som spelade snett-inåt-bakåt där Janine Beckie hann fram mellan tre svenskor och kunde trycka upp bollen i nättaket.

Sverige tog ledningen på nytt i den 51:a minuten. Svenskorna satte hög press på det kanadensiska försvaret och vann boll långt in på offensiv planhalva och kunde avancera fyra mot tre. Caroline Seger spelade fram Rolfö till höger i straffområdet och hon placerade lugn och säkert in bollen bakom Stéphanie Labbé.
– Det är alltid roligt att göra mål och skönt för självförtroendet, men gladast är jag för att vi vinner idag. De hade inte spelat någon roll vem som gör målen, sade Rolfö efter matchen.

Kanada hade sedan en boll till 2-2 i mål, men Prince blåstes av för offside. Situationen kom efter en ny boll in bakom svensk backlinje och om Prince tagit något bättre marginal i sin löpning hade hon förmodligen lyckats hinna först på bollen ändå.

Glada miner på Anna Oskarsson, dagens debutant, efter slutsignalen.Sverige gjorde totalt sex byten i den andra halvleken och publiken fick då se Anna Oskarsson, numera i Linköping, göra A-landslagsdebut när hon ersatte Hanna Glas till höger på mittfältet.

I slutminuterna fick Stina Blackstenius ett gratisläge och kunde öka på till 3-1 efter att inbytta Shelina Zadorsky helt missat tillbakaspel till målvakten Labbé.
– Sista målet är egentligen ett försvarsspelsmål som Stina gör, man kan försvara lågt och man kan försvara högt, vi gör det gediget över hela planen, säger Gerhardsson.

Sammantaget en bra svensk prestation där man framför allt i den andra halvleken stressade Kanada till misstag och också utnyttjade de chanser som skapades.
– Jag är jätteglad att vi vinner den här matchen. Den var svårspelad, framför allt i andra närde har ett ganska stort tryck, men jag tycker det känns lugnt och vi håller i stabilt och vinner till slut, summerade Rolfö.

Peter Gerhardsson matchade en 3-4-3-uppställning och han var nöjd med utfallet.
– Ja, vi hade en bra defensiv balans och, tyckte jag, också i offensiven.

Turneringen går för svensk del vidare med match mot Sydkorea på fredag klockan 20.00 och sedan Ryssland på måndag klockan 16.00. Båda matcherna sänds här live på svenskfotboll.se.
Sydkorea besegrade tidigare idag Ryssland och även där skrevs slutresultatet 3-1.