Truppen till Algarve Cup

Fridolina Rolfö tillbaka efter skada.
Fridolina Rolfö är tillbaka efter skada.

Fyra matcher på åtta dagar. Det är vad som väntar damlandslaget under Algarve Cup som startar i månadsskiftet. Första matchen spelas mot Kanada den 28 februari.

- Man måste tänka lite annorlunda jämfört med om det är en match på tio dagar. Vi måste kunna gå runt på fler spelare, ha fler 90-minutersspelare, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Kanada, Sydkorea och Ryssland. Det är gruppmotståndet i Algarve Cup. Bra matcher där landslaget får möta lite högre rankade lag igen efter Frankrikematchen i november.

- Vi fick möta Frankrike förra året vilket var bra. Det är den nivån på Kanada och Sydkorea är också högre rankat med ett bra lag. Det är tuffa matcher här i Algarve och det blir en bra inventering av den spelartrupp vi har med inför fortsatta VM-kvalet i vår.

Samlingen skiljer sig tydligt mot de senaste samlingarna. Det blir fyra matcher på åtta dagar vilket ger en klart högre belastning.

- Under en samling med en eller två matcher kan du ha spelare med som är viktiga för exempelvis ett inhopp. Även om den fysiska biten alltid är viktig, behöver den kanske inte vara lika viktig vid en sådan samling, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Här måste vi kunna gå runt på fler spelare, fler som är redo för 90-minuter. Så det påverkar uttagningen lite grann.

Efter träningslandskamper mot Frankrike och Sydafrika väntar nu en turnering i Algarve. Efter gruppspelet väntar placeringsmatcher och möjligheten att få spela om en förstaplats.

- Det ska bli roligt. Det är ett lite speciellt upplägg för du vet inte om en förstaplats i gruppen ger final. Vi får ta en match i taget och fokusera mot Kanada först och sedan Sydkorea två dagar senare.

Jämfört med Sydafrika är det fyra nya spelare in i truppen. Rutinerade Nilla Fischer och Hedvig Lindahl, som inte fanns med i Sydafrika, återfinns nu i Gerhardssons trupp. Nya in i truppen är även Fridolina Rolfö och Filippa Angeldal.

- Fridolina är tillbaka nu efter en skadesituation. Hon har byggt upp sig i Bayern München och är redo igen.
- Filippa Angeldal är debutant som gjorde en stark höst i Hammarby. Nu i Linköping där hon spelat 90 minuter i två matcher och ser ut att bli en av deras viktiga spelare i år.

Truppen till Algarve Cup