Ungt Sverige spelade 1-1 mot Sydkorea

Loreta Kullashi assisterade Stina Blackstenius vid Sveriges mål i 1-1-matchen mot Sydkorea.

Med bara en dags uppehåll efter segern mot Kanada skiftade förbundskaptenen Peter Gerhardsson duktigt i den svenska startelvan. Sex spelare med färre än tio seniorlandskamper på kontot ingick i den startelvan som spelade 1-1 mot Sydkorea under fredagskvällen.

- Det är ett ganska spelskickligt Sydkorea över 90 minuter. Vi får jobba hårt i försvarsspelet och emellanåt spelar de sig ur vår press. Men utan att skapa så mycket klara chanser, säger Peter Gerhardsson efter matchen.

Det var ett ganska oerfaret svenskt landslag som ställde upp mot Sydkorea i den andra av fyra matcher i Algarve Cup. Sandra Adolfsson gjorde debut i den blågula dressen, Anna Oscarsson avklarade sin seniordebut i premiärmatchen mot Kanada. Loreta Kullashi, som bara är 18 år gammal, gjorde sin tredje landskamp, Mia Carlsson sin åttonde, Amanda Edgren sin fjärde och Hilda Carlén i målet sin nionde landskamp.

Kanske var det lite orutin av internationella matcher som syntes trots att erfarna spelare som Kosovare Asllani och Olivia Schough också fanns med i startelvan. Sydkorea var det något bättre laget i den första halvleken, utan att för den skull vara särskilt farliga i anfallsspelet. Sverige hade lite problem att hålla bollen inom laget, speciellt att få fast bollen på mittfältet och låta bollen göra jobbet.

- Första halvlek är chansfattig. Det är ett skickligt lag vi möter och vi fick, tycker jag, lite problem med vårt passningsspel emellanåt. Det ställde till det lite och vi fick för korta anfall, säger Peter Gerhardsson.

Det var dock Peter Gerhardssons landslag som tog ledningen. Och det var snyggt. Bollen slogs upp från backlinjen på Kullashi som, kring mittlinjen, nickade vidare bollen i djupled mot Stina Blackstenius. Blackstenius, gjorde det hon är bäst på och sprang ifrån sin markering och avslutade vackert upp i nättaket. 1-0 i den 19:e minuten.

Stina Blackstenius gjorde Sveriges mål och var Sveriges stora hot framåt i 1-1-matchen mot Sydkorea.

I en chansfattig första halvlek hann dock ett ineffektivt Sydkorea med att kvittera i den 34:e minuten. En turlig, men helt välförtjänt, kvittering. Sydkorea kom in bakom det svenska mittfältet, släppte ut bollen till höger där ett rullande inlägg nådde Hanna Folkesson som i sitt försök att rensa sköt bollen på Lee Mina och in i mål.

1-1 stod sig också halvleken ut, utan några riktiga målchanser för något av landslagen.

Även om det inte var någon markant förbättring fick Sverige tag på bollen lite mer i den andra halvleken. Och framför allt skapade man den första högoktaniga målchansen. Återigen var det Blackstenius som var framme på en djupledboll. Skyttedrottningen avslutade på första tillslaget mot en utrusande sydkoreansk målvakt men bollen rullande strax utanför stolpen.

Sverige spelade upp sig något i takt med bytena och främst var det genom Blackstenius som chanserna skapades. Precis innan hon byttes ut mot Elin Rubensson var hon nära att ge Sverige segern vid tre olika tillfällen men det slutade vid ett mål för både Blackstenius och Sverige. Med inhoppet noterades dessutom Elin Rubensson för sin 50:e landskamp.

Sydkorea å andra sidan hade svårt den sista tredjedelen av planhalvan och hade egentligen bara en riktig möjlighet att avgöra matchen i den andra halvleken men då kom den debuterande Sandra Adolfsson som en räddande ängel i sista sekund.

- Andra halvlek blir som mot Kanada. Det öppnar upp sig mer och sett till målchanser har vi de klart vassaste. Men sett till matchbild är det jämnare. Vi hade lite för korta anfall men ändå skapar vi frilägen och har ett bra läge att avgöra matchen på tilläggstid med fasta situationer. Men totalt sett tycker jag vi kan göra det lite bättre, summerar Gerhardsson.

Matchen slutade 1-1 vilket betyder att Sverige leder gruppen på samma poäng som just Sydkorea inför den avslutande gruppspelsmatchen mot tabelljumbon Ryssland på måndag. Matchen börjar 16.00 och sänds på svenskfotboll.se.

Målen i matchen

Sveriges startelva: 12 Hilda Carlén - 5 Anna Oscarsson, 15 Sandra Adolfsson, 3 Linda Sembrant, 16 Mia Carlsson - 9 Kosovare Asllani (K), 7 Loreta Kullashi, 14 Hanna Folkesson - 22 Olivia Schough, 11 Stina Blackstenius, 8 Amanda Edgren.

Samtliga andra spelare tillgängliga som ersättare.