Sverige klart för final efter gruppseger

1-0-målet i 3-0-segern mot Ryssland gjordes av Filippa Angeldal - som därmed fick göra mål i den svenska landslagströjan för första gången.

Efter två segrar och en oavgjord vann Sverige under måndagen sin grupp i Algarve Cup. Ryssland besegrades enkelt med 3-0 i blåsten i Portugal och gruppsegern innebär att landslaget är klart för final mot Nederländerna på onsdag 19.30.

- Det var skönt att både vinna och få visa att vi kan spela bra fotboll, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Målen i matchen

Atlantvindarna fortsätter att blåsa in över Algarvekusten vilket Sverige – och inte minst Ryssland – fick erfara under den sista gruppspelsmatchen i Algarve Cup i dag. Den ryska målvakten hade problem vid insparkar och även vid vad som kom att bli Sveriges ledningsmål i den första halvleken.

Sverige, som ledde gruppen inför, gick in med ett lugn i matchen och spelade metodiskt mot ett något kaotiskt ryskt försvar. Sverige var särskilt farliga vid fasta situationer där Peter Gerhardssons landslag var tyngre och betydligt bättre i positionsspelet.

En spelare på spelhumör var Fridolina Rolfö som själv stod för två mål, var inblandad i ett och därtill skapade ett par vassa lägen.

I den 17:e minuten träffade hon ribban från nära håll innan hon störde den ryska målvakten vid Sveriges 1-0. Filippa Angeldals frispark från långt avstånd fick lite luft under vingarna och seglade in strax under kryssribban. Ett medvetet val av Angeldal som därmed också fick göra mål i den svenska landslagströjan i sin första match från start.

- Eftersom det blåste mycket fick jag order om att trycka den på mål så jag gjorde det också. Så den gick in där vid krysset, konstaterar hon.

1-0 stod sig också halvleken ut.
- I den första halvleken var det lite svårspelat. Jag såg det på tjejerna. Planen var svårbemästrad, bollen liksom fastnade, det var en kraftig vind och sedan fick vi ingen fart på det heller. Det var svårt att få in bollen bakom deras backlinje med en kraftig medvind, säger Gerhardsson och fortsätter:
- Det blev lite lättare i den andra halvleken och passningsspelet kom igång också.

I den andra halvleken handlade det bara om Sverige. Svenskorna radade upp målchanser och det ryska försvaret såg allt mer förvirrat ut.
I den 50:e minuten tog sig Rolfö snyggt fram i straffområdet efter ett ryskt bolltapp och placerade in 2-0. Elva minuter senare karatesparkade hon in sitt andra mål i matchen efter att Ryssland inte fått bort bollen vid en hörna.

3-0 blev också slutresultatet i matchen som därmed betyder att Sverige vinner gruppen efter seger mot Kanada, kryss mot Sydkorea och nu seger mot Ryssland. Gruppsegern innebär att Sverige är klart för final mot Nederländerna på onsdag.

Även Australien och Portugal slutar på sju poäng i sin grupp men Sverige spelar final tack vare bättre målskillnad.

- Jättehäftigt med final, konstaterar förbundskaptenen Gerhardsson.

Sveriges startelva: 21 Zecira Musovic - 4 Hanna Glas, 13 Amanda Ilestedt, 6 Magdalena Eriksson, 2 Jonna Andersson - 19 Filippa Angeldal, 23 Elin Rubensson, 7 Caroline Seger (K) - 18 Fridolina Rolfö, 20 Mimmi Larsson, 22 Olivia Schough.

Samtliga andra spelare i truppen förutom Stina Blackstenius finns tillgängliga som ersättare.