Fjärde raka segern i VM-kvalet

Caroline Seger inledde det svenska målskyttet i 4-1-seger mot Ungern i VM-kvalet.

Sverige gjorde det som krävdes på bortaplan Ungern och tog tre poäng i VM-kvalet. Sverige vann matchen med 4-1 och fortsätter därmed VM-kvalet på bästa sätt med idel segrar.
- Vi får göra två mål på slutet och vinna med 4-1. Det var också bra så att vi får mål på tre spelare där framme. Sofia, Stina och Mimmi som får göra mål. Snygga spelmål allihopa tycker jag, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Det var två olika halvlekar i Ungern för svensk del. Om den första halvleken spelmässigt nästan enbart handlade om Sverige – även Ungern stack upp med ett par vassa skott – så bjöd Peter Gerhardssons landslag in Ungern i den andra. Sverige radade upp målchanser de första 45 minuterna, dominerade spelet och brände flera givna målchanser.

- I den första halvleken känns det som att vi har fullständig kontroll på det. Vi hade kunnat leda med något mål ytterligare även om dom sticker upp med ett par skott. Men 2-0 känns naturligtvis bra i halvtid, säger förbundskaptenen.

I den andra halvleken slog svenskorna av på takten och gav Ungern möjligheten att jobba sig tillbaka in i matchen. Men med två mål i slutet av matchen vann Sverige välförtjänt med 4-1 och leder således fortsättningsvis VM-kvalgruppen.

Kring tio minuter in i den första halvleken inleddes Sveriges kavalkad av målchanser. På tre minuter hade Sverige tre chanser att spräcka nollan men lyckades inte få till avsluten. 17 minuter in i halvleken fick dock den ungerska målvakten hämta upp bollen från bollmaskorna.

Magdalena Eriksson nickade ner en hörna till Caroline Seger som – med ryggen vänd mot mål – stötte in ledningsmålet.

2-0-målet åtta minuter senare – under Sveriges bästa period spelmässigt i matchen – var riktigt snyggt. Elin Rubensson slog en djupledsboll till Hanna Glas på högerkanten som serverade Sofia Jakobsson inne i straffområdet. Det blev också halvlekens sista mål trots både ett friläge och flera andra högoktaniga målchanser.

I den andra halvleken såg det ut att kunna straffa sig. Sverige tappade tempot i spelet och även initiativet i matchen. Det tog Ungern tillvara på i den 68:e minuten när en ungersk djupledsboll ledde fram till Fanni Vágó som klackade ner bollen till sig själv och reducerade med ett avslut nära Hedvig Lindahls högra stolprot.

Det gjorde svensklägret något nervösa och Ungern var med i matchen.

- Vi har en bra inledning på andra. Målet ställer till det, dom växer och står på. Vi blir lite oprecisa i vad vi ska göra, det blev lite onödigt spännande tycker jag, kommenterar Gerhardsson.

Men Stina Blackstenius, som missade sitt friläge i den första halvleken, tog död på spänningen i den 87:e minuten när hon fick chansen på nytt. Blackstenius rundade karaktäristiskt målvakten och stod för spiken i kistan.

Mimmi Larsson, som ersatte just Blackstenius, skrev slutresultatet till 4-1 i den tredje övertidsminuten och det ser fortsatt mycket bra ut för svenskorna i VM-kvalet. Nästa VM-kvalmatch är mot Kroatien den 7 juni på Gamla Uellvi.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Eriksson - 4 Hanna Glas, 9 Kosovare Asllani, 17 Caroline Seger (K), 2 Jonna Andersson - 23 Elin Rubensson, 11 Stina Blackstenius, 10 Sofia Jakobsson.

Sveriges ersättare: 12 Hilda Carlén, 13 Amanda Ilestedt, 14 Hanna Folkesson, 16 Mia Carlsson, 19 Marija Banusic, 20 Mimmi Larsson, 22 Olivia Schough.

Fridolina Rolfö missar matchen på grund av sjukdom.