Nya förutsättningar mot Ungern

Peter Gerhardsson
Peter Gerhardsson.

5-0 blev resultatet i VM-kvalet mot Ungern på hemmaplan. Men nu är det ny match och nya förutsättningar. Peter Gerhardsson är tydlig med att det inte går att luta sig mot resultatet från i höstas.

- Det är som oftast skillnad på lag hemma och borta. Framförallt kan lag i regel agera med mer tro på sig själva på hemmaplan, säger förbundskaptenen.

Sverige besegrade Ungern bekvämt med 5-0 på Borås Arena i oktober. Damlandslaget har bud på fler mål men när det nu är dags för bortamötet mot bottenplacerade Ungern är det viktigt att fokusera på ny aktion.

- Det spelar ingen roll om det är i Damallsvenskan i Sverige eller internationellt. Det är oftast skillnad på lag hemma och borta. Senast var det på konstgräs i Borås och jag vet inte hur bekväma de var med det. Vi hade stort bollinnehav och passningssäkerhet på 90 procent. Det kommer vara andra förutsättningar nu, inte lika lättspelat på planen idag, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Dessutom får de tillbaka två av deras bästa spelare som inte var med då. När motståndarna, som i det här fallet, får tillbaka två spelare så måste vi förbereda oss på att det kan se ut på ett annat sätt.

Det har varit en kortare samling för landslaget. Tre träningspass och nu dags för match. Förbundskapten Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman har i det här fallet haft en startelva rätt klar för sig. Men däremot har det varit tufft att välja ut de sju ersättare som får vara med i matchtruppen.

- I och med det varit en så kort samling har vi kanske haft rätt klart hur vi vill starta. Sen exakt vilka som är ersättare och vilka som inte får plats har vi kanske lagt mer tid på. Vi har funderat på vilka taktiska byten vi kan behöva göra under matchen, viktigt att även ha en slutelva i tankarna.

Efter fem raka landskamper väntar äntligen omstart i VM-kvalet. Även om ledarstaben och spelarna försöker hålla förberedelserna på samma sätt är det klart det känns lite extra inför match.

- Det är alltid lite mer anspänning i VM-kval, tävlingsmatcher. Vi försöker förbereda oss på samma sätt men med skillnaden att det i träningslandskamper är fler byten. Här måste man gå in i matchen med gärna elva 90-minutersspelare. Men helt klart, lite mer puls är det idag, avslutar Gerhardsson.

Matchen mot Ungern börjar 18.00 och sänds i Sportkanalen, C More Fotboll och på cmore.se. Startelvan presenteras i våra kanaler 75 minuter före avspark, 16.45.