”Jag har goda minnen från Gamla Ullevi”

Magnus Wikman

Om en månad, 7 juni 18.45, spelar damlandslaget mot Kroatien på Gamla Ullevi i Göteborg. Det blir den första matchen på nationalarenan när viktiga VM-kvalpoäng står på spel. Inför samlingen träffar vi assisterande förbundskapten Magnus Wikman, om första matchen på Gamla Ullevi och samarbetet med förbundskapten Peter Gerhardsson.

Det är måndagsförmiddag när vi slår oss ned med Magnus Wikman på Fotbollförbundets kontor. I helgen har bland annat Eskilstuna United – Hammarby IF setts live på Tunavallen. Nu fortsätter förberedelserna inför nästa VM-kvalsamling. Det är bara en månad kvar innan första matchen under samlingen spelas. Då väntar Kroatien på Gamla Ullevi, sedan väntar Ukraina borta i Lviv några dagar senare.

Men hur ser fotbollsvardagen ut för damlandslagets assisterande förbundskapten. Med en månad kvar till match valde vi slå oss ned för Magnus Wikman med några frågor om samarbetet med Peter Gerhardsson, och om att till slut få spela i Göteborg.

Hur känns det att äntligen få spela i Göteborg?
- För oss som är nya i det här ledargänget är det klart att vi ser fram emot det jättemycket. Det är nationalarenan för damlandslaget och även i och med att det blev som det blev sist när vi skulle spela där.

- Sen blev det en bra match i Borås med mycket folk tycker vi. Vi har haft en hemmamatch men det här blir vår första sedan vi började som spelas i Göteborg – det ser vi verkligen fram emot.

Vad har du för fotbollsminnen när det kommer till Göteborg?
- Jag har spelat matcher mot lag i Göteborg en hel del. Men inte på Gamla Ullevi.

- Sen när jag var i damlandslaget som assisterande 2010 så hade vi några landskamper där. Den sista jag var med där var mot Danmark i playoff till VM 2011. Då vann vi med 2-1 hemma, så jag har goda minnen från den arenan och staden i sig.

VM-kvalet började i september. Vad skulle du säga om ditt och Peters samarbete?
- Det som är bra är att vi kände varandra och hade jobbat tillsammans innan vi började med det här. Inte med ett lag, vi hade aldrig hamnat i de stressade lägena där snabba beslut måste tas utifrån exempelvis ett resultat i en match.

- Men grunden var lagd vilket gjorde att vi kunde börja på en högre nivå. Vi kunde säga vad vi tyckte till varandra direkt, den relationen har vi. Vi tycker inte lika i allt och vi säger om vi inte tycker likadant, vilket också är Peters önskemål. Men vi tycker lika i mycket i grunden, vilket är det viktigaste.

- Det har gjort att vi kan ha ett driv båda två. Jag vet min roll där Peter har det sista beslutet men jag ger min input till honom och han lyssnar på mig. Ibland tar han med det och ibland inte. Det är det viktigaste, att han får input som kanske är andra tankar än hans som han får värdera och sedan ta beslut om vad han tror är bäst för laget. Och då stöttar jag fullt ut.

- Dessutom har jag väldigt roligt med Peter, och så lär jag mig väldigt mycket fortfarande. Han blev som en mentor för mig när jag började som tränare men jag känner fortfarande att jag kan lära mig mycket av honom, vilket också är kul.

Hur tycker du ni har lyckats sätta er prägel på det här laget?
- Jag känner att vi tidigt fick en riktning i det sätt vi vill spela, det sätt vi vill vara. Jag tycker vi gick fort fram tack vare att Peter bestämde att vi skulle vara på ett sätt. Men nu känns det som vi behöver ta nästa steg, få ännu mer kvalitéer i saker vi gör. Det förväntas av oss ledare att vi ska få spelarna att göra det.

En månad kvar till matchen mot Kroatien – hur ser den månaden ut?
- Det är mest att titta på matcher, så mycket live som möjligt. Men resten på TV. Se alla spelare så mycket som möjligt. Men också titta mycket på Kroatien och Ukraina för att få en bild av motståndet som väntar, att tillsammans med analytiker Anders Eriksson klippa ihop och börja analysera. För att skapa en bild över hur vi ska försöka ta oss an dem.

- Utifrån det börjar vi resonera om vilken trupp vi ska åka med. Det är två matcher som vi ska spela och vi behöver hitta en bra balans i truppen. Ska vi spela likadant i matcherna? Hur ska vi tänka? Så mycket matcher blir det, avslutar Magnus Wikman för att några timmar senare röra sig söderut mot Linköping för att se kvällsmötet mellan Linköping och Göteborg i Damallsvenskan.