Trupp till viktig junisamling

Gerhardsson och Magnus Wikman.

Anna Anvegård är utropstecknet i den junitrupp som Peter Gerhardsson presenterat inför två viktiga kvalmatcher. Forwarden som öst in mål i Elitettan senaste åren har inlett årets Damallsvenskan med tre mål och finns nu med till matcherna mot Kroatien och Ukraina.

- De här två matcherna blir väldigt viktiga, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

VM-kvalspelet fortsätter för damlandslaget under juni. Sverige är hittills obesegrat och toppar gruppen tre poäng före Danmark. Med fyra matcher kvar i kvalet börjar det dra ihop sig och samlingen i juni blir oerhört viktig i jakten på en direktplats till nästa års världsmästerskap.

- De här två matcherna blir väldigt viktiga för hur hösten kommer se ut med de två sista kvalmatcherna. Det är självklart att vi ska göra allt vi kan för två segrar och på så sätt optimera läget inför de två sista matcherna i kvalet, säger Peter Gerhardsson.

Först under samlingen väntar Kroatien på hemmaplan. Matchen spelas på nationalarenan Gamla Ullevi och efter den inställda matchen mot Danmark i höstas är det äntligen dags för landslaget att under Peter Gerhardssons ledning spela i Göteborg.

- Jag har sagt det tidigare men kan bara poängtera det igen – det ska bli väldigt roligt att få spela på nationalarenan.

Sedan väntar bortamatch mot Ukraina i Lviv, en tuff uppgift där Ukraina trots poängtapp smyger med i tabellen. Ukraina möter både Danmark och Sverige på hemmaplan under samlingen och har möjlighet att stöka till läget i kvalgruppen.

Jämfört mot när Gerhardsson presenterade den senaste landslagstruppen har Damallsvenskan dragit igång. En skillnad, menar förbundskaptenen.

- Inför förra samlingen hade inte Damallsvenskan startat men nu är den igång och spelarna har fått visa upp sig där. Vi har fått möjlighet att titta på spelare i deras hemmamiljö och utifrån det försöka placera in hur de skulle kunna prestera i landslaget här mot Kroatien och Ukraina.

En annan skillnad som väntar med samlingen är att det för första gången väntar två tävlingsmatcher under samma samling.

- Det skulle vara så i oktober men det blev som bekant inte så. I ställer har det enbart blivit en tävlingsmatch per samling under kvalet. Nu har vi två matcher och det innebär att vi tittar på en trupp för att hantera den situationen. Det är två lag som spelar lite olika vilket gör att vi kanske behöver lite olika kvalitéer, både i truppen men också när det kommer till laguttagning.

En viktig samling som sagt. Landslaget vill ta sex poäng för att behålla sin förstaplacering i kvalgruppen, och kraven ökar hos förbundskaptenen.

- Vi känner att för varje tid vi har ihop så ökar våra egna krav och förväntningar. Det är också något vi måste kunna hantera under de här två matcherna, avslutar Peter Gerhardsson.