Mållöst i EM-kvalet mot Portugal


F17/00-landslaget spelade oavgjort 0-0 mot Portugal i den andra matchen i EM-kvalets Elite Round. Sverige dominerade matchen och gjorde det mesta rätt spelet, men lyckades inte få bollen i mål.
– Även om vi totalt sett har färre avslut än i förra matchen skapar vi tillräckligt många klara lägen för att vinna. Det är lätt att få det att låta som en klyscha, men vi måste trycka dit bollen. Synd på en i övrigt bra match, säger förbundskapten Ulf Kristiansson.

Efter den inledande förlusten 0-1 mot Island i tisdags talade det mesta för att tre poäng skulle krävas mot Portugal för att överhuvudtaget ha en chans på gruppsegern och avancemang till EM-slutspelet i Tjeckien. Så blev nu också fallet då Spanien idag tog sin andra raka seger och säkrade gruppsegern genom att besegra Island med klara 3-0.

Sverige ägde matchen mot värdnationen Portugal. Konstruktivt spel, flera fina lägen att göra mål och kontrollerat försvarsspel.

– Vi har bra uppbyggnad i vårt anfallsspel och är aggressiva i försvarsspelet. Portugal har väl en halvchans på hela matchen. Vi får helt enkelt inte in bollen, trots att vi idag till och med har lägen inne i målområdet. Det är något vi måste utvärdera, säger Kristiansson.

Sverige avslutar mot Spanien på söndag och har vid seger mot spanjorskorna fortfarande en teoretisk chans gå vidare som bästa tvåa.

– Det finns en liten, liten chans och det är den vi får hålla tag i de här dagarna fram till match. Spanien är ett riktigt bra lag så det blir en fin match, avslutar Ulf Kristiansson.

Sverige kallade igår in en ny målvakt, Elin Vaughan, till Portugal (för Moa Edrud). I dagens match vaktades målet av Mollie Eriksson.

Sveriges startelva: 12 Mollie Eriksson - 2 Ida Hyttinen, 14 Emma Östlund, 3 Rubi Reid Jansson [K], 5 Ida Lyberg - 9 Cornelia Kapocs, 8 Olivia Wänglund, 16 Ebba Ronquist, 6 Agnes Nyberg - 10 Sara Linnakallio, 11 Emma Engström.