Sen kvittering mot Spanien


F17/00-landslaget avslutade EM-kvalets Elite Round med oavgjort 1-1 mot redan EM-klara Spanien. Kvitteringen kom efter ett fint svenskt anfall i den fjärde tilläggsminuten, men där det var en spansk spelare som var sist på bollen.
– Vi har lite flyt med resultatet idag och det är kanske lite symptomatiskt för den här turneringen att vi får hjälp med att få in bollen, kommenterar förbundskapten Ulf Kristiansson.

Inför mötet Spanien-Sverige var spanjorskorna redan klara för EM-slutspel efter två klara segrar mot Portugal och Island. Sverige skulle vid seger mot Spanien ha en teoretisk chans gå vidare som bästa tvåa, förutsatt att Portugal samtidigt besegrade Island.

Spanien dominerade spelet och tog också ledningen drygt halvvägs in i den första halvleken genom lagkaptenen Laia Alexandri. En frispark som såg ut att nickskarvas, men som gick förbi alla spelare och ställde annars duktiga svenska målvakten Mollie Eriksson.

– Vi räcker inte riktigt till i spelet idag, men försvarar oss bra och det är lite typiskt att de får ett flytmål. Samtidigt skapar de chanser för ett eller två mål till, men Mollie är jätteduktig i målet och räddar oss ett par gånger, säger Kristiansson.

Portugal ledde i paus mot Island, vilket gjorde att Sverige satsade offensivt med ett tidigt dubbelbyte i andra halvlek för att försöka vända till seger. Kort därefter började dock isländska mål ticka in i livescore och Sveriges möjligheter till avancemang försvann.

De svenska spelarna visade dock fin moral och arbetade hårt matchen igenom och pressade också fram kvitteringen till slutresultatet 1-1 på tilläggstid.
Sverige slutade därmed trea i gruppen bakom Spanien och Island.

– Det här är en väldigt ambitiös grupp som krigar och jobbar hårt. Det är inte den här matchen vi ska vinna i första hand, utan de två andra matcherna som är något av en besvikelse, säger Kristiansson.
– Nu skickar vi hem spelarna friska och krya till sina klubbar. Vi har haft ett fint samarbete med dem under våren då vi har haft tillgång till spelarna under många dagar.

Sverige startelva: 12 Mollie Eriksson - 2 Ida Hyttinen, 14 Emma Östlund, 3 Rubi Reid Jansson [K], 5 Ida Lyberg – 17 Elina Lenir, 8 Olivia Wänglund, 16 Ebba Ronquist, 6 Agnes Nyberg - 9 Cornelia Kapocs, 10 Sara Linnakallio.