F16-landslaget obesegrat i Portugal


Det blev en ny seger för F16-landslaget i Portugal. Turkiet besegrades med 1-0 i den sista matchen av UEFA Development-turneringen. Ett obesegrat landslag avslutar således samlingen i Portugal som turneringssegrare efter tre raka segrar - mot Portugal efter straffar, mot Ryssland 5-1 och nu 1-0 mot Turkiet.

F16-landslaget hade inlett turneringen med två raka segrar. Portugal besegrades efter straffar i den inledande omgången och sedan slog landslaget Ryssland med klara 5-1 dagarna efter. Nu var det dags för avslutande match mot Turkiet, ett landslag som inte kommit riktigt lika långt i utvecklingen som de andra nationerna.

- Det var en nyttig erfarenhet för tjejerna. Turkiet spelade man-man-försvar över hela banan och det är inte tjejerna vana vid. De upplevde att det blev en helt ny utmaning med tanke på markeringen. Att de var tvungna att nyttja ytorna på andra sätt och spela bollen tydligare på ytorna bakom Turkiet, säger förbundskapten Katarina Olsson.

Men Sverige får hål på Turkiet redan efter en dryg kvart. Beata Olsson är sista svensk på bollen med ett fint avslut där bollen på ett bra sätt rört sig genom det svenska laget – ett bra spelmål från landslaget.

- Ett väldigt fint mål från vår sida. Viktigt att vi vinner matcher och håller nollan. Men det var svårt i dag - sammantaget förtjänar Turkiet en eloge. De slutar turneringen på 4-4 i målskillnad så det ger mycket att spela mot sådana lag. Samtidigt var vi en bit ifrån den nivå vi tidigare i turneringen kommit upp till. Lite för långt ifrån varandra i försvarsspelet och det stämde inte riktigt i omställningarna, i anfallsspelet.

Det tidiga målet blir matchens enda. F16-landslaget håller nollan och avslutar turneringen obesegrat. Förbundskapten Katarina Olsson kan nöjt summera samlingen med laget:

- Känns så klart bra, cirkeln är sluten för den här turneringen. Vi har haft sju dagar tillsammans med tre matcher. Det har varit bra utdelning och vi har gjort bra insatser under samtliga tre matcher, säger Olsson och avslutar:

- De här turneringarna är viktiga för tjejerna, att de får med sig de här erfarenheterna. Inte bara matcherna utan från dess att vi anländer, tränar, spelar matcher och nu åker iväg igen. Helheten är den stora erfarenheten som de nu kan ta med sig i fortsättningen.

Sveriges startelva: 21 Anna Larsson - 14 Clara Härdling, 4 Matilda Roth, 16 Kajsa Ekström, 5 Kajsa Lang - 9 Maja Viström, 3 Julia Walentowicz (K), 8 Emma Paulsson, 15 Ebba Sjögren - 10 Johanna Lindell, 17 Beata Olsson.

Sveriges ersättare: 1 Julia Langörgen, 12 Sara Wexén - 2 Felicia De Feo, 6 Alva Lodén, 7 Ida Lilja, 11 Tilde Lindwall, 13 Kajsa Kjellander, 18 Selma Berggren, 20 Kim Hedlund af Schmidt.