Straffseger mot Portugal

Foto: SvFF.

1-1 efter full tid och svensk seger i den efterföljande straffsparksläggningen (3-2). Det blev facit för F16-landslaget i öppningsmatchen mot värdnationen Portugal i UEFA:s utvecklingsturnering. Sverige öppnade nervöst men spelade upp sigefter paus.

Det är märkliga omständigheter som inramar vistelsen i Guardaprovinsen i Portugal. Majvädret har bjudit både regn, snö och hagel. Vilket även P16-landslaget fick erfara förra veckan.

Det är blött med andra ord och det framtvingade även byte av spelplats för Sveriges inledningsmatch. Men väl där mötte en utmärkt gräsmatta blågult. Inledningsvis så utnyttjade svenskorna inte det. Tiden och spelytorna fanns där men någon form av stress präglade det svenska spelet där förbundskapten Katarina Olsson fick se ett krampaktigt svenskt passningsspel som allt som oftast satte en lagkamrat i taskigt läge.

- Vi var inte riktigt där, slarvade i passningsspelet, fick inte fart på anfallsspelet och vågade inte visa mod i vårt försvarsspel. Vi hamnade i omställningsfas hela tiden och jag kan inte tro annat än att det hade med nervositet att göra, säger Cancan som lyckligtvis fick se en bättre skärpa efter halvtidsvilan.

- Den var mycket, mycket bättre från vår sida med lite längre passningssekvenser. Det verkade som vi behövde 40 minuter innan vi hittade vårt spel.

Målen i matchen föll dock i första halvlek. Bárbara Lopes överrumplade ett högt stående svenskt försvar med ett avslut från långt håll som seglade in till 1-0. Om det såg snöpligt ut så var Sveriges replik desto mer resolut. Maja Vikström visade pondus när hon övervann allt motstånd i straffområdet och kunde nicka in kvitteringen i minut 17, bara tre minuter efter Portugals mål.

UEFA:s utvecklingsturnering har en del särskilda regler. Som att oavgjorda matcher ska avgöras på straffar. Segraren där får en bonuspoäng med sig i tabellen, d v s två.

Sverige satte tre straffar och portugisiskorna två och därmed "vann" Sverige den oavgjorda matchen.

Sverige samlar nu krafter inför fortsättningen på söndag. Utöver Portugal och Sverige deltar även Turkiet och Ryssland i fyrnationsturneringen.

Sveriges startelva: 1 Julia Langörgen - 2 Felicia De Feo, 3 Julia Walentowicz [K], 16 Kajsa Ekström, 5 Kajsa Lang - 11 Tilde Lindwall, 20 Kim Hedlund af Schmidt, 8 Emma Paulsson, 18 Selma Berggren - 10 Johanna Lindell, 9 Maja Viström.