7-0 i gruppfinalen mot Ryssland


F16/01-landslaget svarade för ytterligare en helgjuten insats när man avslutade EM-kvalet med seger 7-0 i gruppfinalen mot Ryssland. Sverige därmed vidare som gruppsegrare med maximala nio poäng och 19-0 i målskillnad.
Beata Olsson gjorde tre av Sveriges mål, övriga fullträffar av Johanna Lindell, Wilma Ljung Klingwall, Sara Lilja Vidlund och Tilde Lindwall.

- Vi avslutar med flaggan i topp totalt gör vi tre bra matcher i kvalet mot olika typer av motstånd. Faktiskt gör vi sex bra halvlekar, det har vi inte gjort tidigare. En stor eloge till tjejerna som har fått ihop helheten. Det vi har tränat på och lagt mycket tid på sitter, summerar förbundskapten Katarina Dunder Olsson.

Sverige fick en härlig start på gruppfinalen mot Ryssland då man lyckades göra 1-0 redan i matchminut ett. Saga Jontoft fick en djupledsboll på vänsterkanten avancerade längs kortlinjen och spelade snett-inåt-bakåt till Johanna Lindell som tryckte upp bollen i taket.

Målet gav ytterligare påspädning till det redan goda självförtroendet i det svenska laget och Katarina Dunder Olssons spelare fortsatte sedan på den inslagna vägen från Kroatienmatchen, att skapa målchanser och visa fin effektivitet. När halvtidssignalen gick var det svensk ledningen 5-0 i en match, som var betydligt mera jämn spelmässigt än de två tidigare i veckan.

Sverige slog sedan inte av på takten, utan gjorde ytterligare två mål i den andra halvleken till slutliga 7-0, vilket imponerar.
– Som sagt syr vi ihop alla halvlekar i de här matcherna. Tjejerna trummar på och visar oerhörd glädje för varje mål. De har verkligen gjort det bra i alla skeden och sekvenser i alla halvlekar.

Beata Olsson hittade målet tre gånger i dagens match. Johanna Lindell, Wilma Ljung Klingwall (straff), Sara Lilja Vidlund och Tilde Lindwall ett vardera.

Ryskorna hade också målchanser i matchen, framför allt kom på vassa distansskott efter bollvinst och omställning, eller fasta situationer. Det hade ett par bollar i ribban och Sveriges målvakt Julia Langörgen svarade också får några kvalificerad ingripanden.

– Då det stod 2-0 var det fortfarande en öppen match och vi fick vara på vår vakt. De var inte ofarliga, definitivt inte, säger Dunder Olsson.

Både ettan Sverige och tvåan Ryssland går vidare till EM-kvalets Elite Round, som spelas i vår. EM-slutspelet avgörs i Litauen 9-21 maj 2018. För avancemang dit krävs gruppseger i Elite Round.

Glada miner efter 7-0 mot Ryssland, gruppseger och avancemang till Elite Round. FOTO: SvFF.