1-0 i EM-kvalöppningen i Uddevalla

F16-landslaget inledde EM-kval 1 på hemmaplan med att besegra Israel med 1-0 på Rimnersvallen. Ryssland besegrade Kroatien med 2-0 i Ljungskile.

Sverige klarade det viktigaste. Att bärga tre poäng mot ett Israel som verkligen "parkerade bussen" i uppenbart syfte att hålla nere siffrorna. Det svenska bollinnehavet var massivt även om det inte skapades några mängder av chanser.

- Det blev en svårspelad match när de står med tio på egen planhalva. Det hade vi pratat om innan och vi försökte verkligen spela ett varierat anfallsspel, att vägga centralt och hitta tidiga inlägg. Det gjorde vi också men tyvärr vinner de duellerna i luften, konstaterade förbundskapten Katarina "Cancan" Dunder Olsson som ändå fick en någorlunda lugn matchresa med ett ganska tidigt svenskt ledningsmål.

Innerbacken Kajsa Lang saknade alternativ och valde att gå på skott vilket visade sig lyckosamt i den 17:e minuten.

- Klart det hade varit skönt för självförtroendet att få något mål till men vi får vara nöjda trots allt. Vi hade kanske fem lägen och med lite tur med studsen hade kanske kunnat bli något mål till, säger Cancan som dock fick rejäl puls vid två tillfällen.

- Ja, Israel hade en hörna och ett avslut där Sara verkligen tvingades agera. Det hade kunnat sluta illa.

Nu väntar Kroatien på torsdag. Kroatiskorna föll i sin match idag mot Ryssland och måste gå för seger mot Sverige, ett faktum som kan bidra till en mindre låst matchbild än den vi såg idag på Rimnersvallen.

Sveriges startelva: 1 Sara Wexén - 14 Clara Härdling [K], 13 Matilda Roth, 4 Kajsa Lang, 5 Selma Berggren - 11 Maja Viström, 6 Wilma Ljung Klingwall, 8 Ella Wallfur Skiljic, 10 Saga Jontoft - 18 Johanna Lindell, 9 Beata Olsson.