Förlust i kvalgenrepet


F17-landslaget föll i EM-kvalgenrepet borta mot Nederländerna. Sverige kvitterade två gånger om genom Wilma Ljung Klingwall och Elsa Törnblom, men föll till slut med 2-4.
– Jag är glad över att vi fick den här genomköraren. Nu har vi två veckor på oss att träna och lära oss av våra misstag innan EM-kvalet inleds, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Förbundskapten Pia Sundhage och F17-landslaget befinner sig just nu i Nederländerna för en träningsmatch inför det stundande EM-kvalet som avgörs i mars. Genrepet mot Nederländerna slutade med en 2-4-förlust efter likaläge 1-1 i halvtid.

– Det var en bra genomkörare. Det gick fort och var tajt, precis som det kommer att vara i EM-kvalet nästa månad. Jag är väldigt glad att vi fick den här matchen mot ett så bra motstånd som Nederländerna. Vi kan konstatera att de är lite rappare än oss, de är i säsong och det är inte vi. Vi har inte råd att bjuda på några mål som vi tyvärr gjorde i dag, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Efter en halvtimmes spel tog hemmalaget Nederländerna ledningen med 1-0. Sverige skulle replikerade däremot omgående. Endast tre minuter senare drog Wilma Ljung Klingwall iväg ett långskott och kunde vackert kvittera till 1-1.

Upptakten av andra halvlek blev händelserik. Nederländerna tog åter ledningen till 2-1. Än en gång kom Sverige tillbaka snabbt. Bara två minuter senare stod det 2-2 på matchtavlan efter mål av inhopparen Elsa Törnblom. Vänsterbacken drog igång ett härligt anfall och efter kombinationsspel kunde hon klippa till och lägga in bollen vid ena stolproten.

– Stundtals spelar vi riktigt bra och stundtals riktigt dåligt. Det var en bergochdalbana. Det vi gör bra är när innermittfältaren är med i anfallet två gånger, då blir det bra. Passningsspelet går snabbare och blir bra då. Det vi behöver jobba med är delar av vårt försvarsspel. Framförallt med ytan framför vår backlinje. Vi blir lite långa, säger Pia Sundhage.

Kort efteråt tog Nederländerna ledningen en tredje gång i matchen. Denna gång kom Sverige aldrig tillbaka och i slutskedet av matchen kunde Nikita Tromp sätta sitt andra mål för dagen och spiken i kistan till 4-2.

– Det finns saker vi ska göra mer av och sen finns det saker som vi ska sluta med. Det går fortare mot lag som Nederländerna jämfört med matcherna i EM-kvalet 1. Det var viktigt både taktiskt och för känslan att det kommer se ut så här i det avgörande EM-kvalet nu. Jag är glad över att vi fick den här genomköraren. Nu har vi två veckor på oss att träna och lära oss av våra misstag innan EM-kvalet inleds, säger Sundhage.

Matchen mot Nederländerna var F17-landslaget sista inför det avgörande EM-kvalet. Nu väntar Elite Round i Frankrike 22-28 mars. Där ställs Sverige i tur och ordning: Finland, Skottland och Frankrike.

Sveriges startelva: 12 Sara Wexén - 2 Julia Walentowicz, 3 Kajsa Törnkvist, 4 Kajsa Lang, 13 Clara Härdling (K) - 7 Sara Lilja Vidlund, 6 Ella Wallfur Skiljic, 8 Wilma Ljung Klingwall, 11 Lisa Johansson - 19 Johanna Lindell, 9 Beata Olsson

Ersättare: 1 Julia Langörgen - 5 Elsa Törnblom, 10 Maja Viström, 14 Kajsa Ekström, 15 Anna Lindgren, 16 Olivia Lindstedt, 17 Emma Paulsson, 18 Saga Jontoft, 20 Filippa Graneld.

Upplagt av: Johan Velagic