F17/01-landslaget trea i Elite Round

F17-landslaget hämtade nästan in tre mål, men föll i sista matchen i Elite Round mot Frankrike med 3-2. Sverige missar därmed U17-EM i maj och slutar trea igruppen på tre poäng.
– Vi kände vittring efter 2-3 och försökte verkligen gå för 3-3, men det gick tyvärr inte. Det var en bra fotbollsmatch och en bra läropeng för framtiden, säger förbundskapten Pia Sundhage.

F17-landslaget hade en jobbig första halvlek mot Frankrike. Trots en stark blågul start på matchen var det hemmanationen som gick till halvtidsvilan med en 2-0- ledning.
– Vi fick en väldigt bra start och hade en bra målchans direkt på avspark. Vi spelade vår bästa fotboll här nere i Bordeaux de 15 första minuterna av matchen. Det var spelare som ville delta i anfallsspelet och det såg bra ut. Sen kom det lite halvtokiga beslut där de gör båda målen. Tyvärr släppte vi vårt spel och det blev lite ängsligt, säger förbundskapten Pia Sundhage.

I upptakten av andra halvlek utökade fransyskorna sin ledning till 3-0 i den 48:e minuten. Endast tre minuter senare replikerade Sverige till 3-1 genom Elsa Törnblomsom klappade till med sin fina vänsterfot från distans. Vänsterbackens tredje mål i sin blott fjärde landskamp.
Nio minuter senare var det dags igen. Sverige kröp än närmre när lagets skyttedrottning Beata Olsson reducerade till 3-2. Anfallaren slog in sin egna ribbretur. Det var hennes tionde mål i landslagströjan, flest av alla i truppen.

Sverige försökte få till en kvittering, men Frankrike lyckades hålla undan och vinna matchen med 3-2.
– Förutom den första kvarten är jag stolt över att vi kunde ändra matchbilden i andra halvlek och även byta till ett nytt spelsystem där vi skapade en hel del bra saker. Vi kände vittring efter 2-3 och försökte verkligen gå för 3-3, men det gick tyvärr inte. Det var en bra fotbollsmatch och en bra läropeng förframtiden, säger Pia Sundhage.

Trots Frankrikes vinst räckte det inte hela vägen till U17-EM i Litauen. Detta efter att Finland besegrat Skottland med 5-0 efter smått osannolika fyra mål på åtta minuter islutskedet av matchen. Finland vidare med ett mål bättre i målskillnad.
För Sveriges del blev det en tredjeplats i gruppen på tre poäng. Sveriges resultatrad i Elite Round blev följande: Finland 1-4, Skottland 4-0 och Frankrike 2-3.

– Vi fick en tuff start mot Finland där vi inte gjorde det enkelt för oss. Finland är ett väldigt bra lag, men jag är inte nöjd med den matchen. Skottlandsmatchen är jag nöjd med och även insatsen mot Frankrike i dag. Trots resultatet var det många bra saker man kan ta med sig. Alla tre matcherna höll en hög standard,säger Sundhage.

Matchen var Pia Sundhages sista för F01-landslaget som senare i år tas över av F19-förbundskaptenen Anders Johansson.
– Jag kan konstatera att det finns bra fotbollsspelare här som säkert kommer att hamna i Anders (Johansson) gäng. Det har varit väldigt spännande, intressant och lärorikt att ta över mitt i. Jag hade väldigt bra ledare runt mig som gjorde det enkelt för mig. Sedan har dessa 17-åringar hjälpt mig att förbereda mig på 15-åringarna jag tar över senare i år, säger Sundhage.

Till hösten ansvarar Sundhage för det då nystartade F03-landslaget..

Startelvan: 12 Sara Wexén - 2 Julia Walentowicz, 14 Kajsa Ekström, 4 Kajsa Lang, 5 Elsa Törnblom - 18 Saga Jontoft, 13 Clara Härdling (K), 8 Wilma Ljung Klingwall, 20 Tilde Lindwall - 19 Johanna Lindell, 9 Beata Olsson

Upplagt av: Johan Velagic