Tung premiärförlust mot Finland

Finland vann med 4-1 mot Sverige i premiären av Elite Round. På söndag möter Sverige Skottland.

Det blev en tung 1-4-förlust för F17-landslaget i öppningsmatchen i Elite Round mot Finland. Sveriges mål prickades in av Kajsa Lang. Härnäst väntar match mot Skottland på söndag.
– Det är bra läropengar vi får med oss från den här matchen och nu ser vi fram emot att ta revansch på vår egen prestation mot Skottland, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Sverige fick en tuff inledning av Elite Round nere i Bordeaux, Frankrike. Finland stod för motståndet och satte gasen i botten direkt från avspark. Redan efter 13 minuter stod det 0-2 på resultattavlan. Båda målen kom inom loppet av en minut.

Sverige hämtade sig från kallduschen och fick in en reducering till 1-2 i den 27:e minuten genom Kajsa Lang. Efter en hörna hamnade bollen hos mittbacken som drog till med ett vackert skott rakt upp i ena krysset. 1-2 var även resultat i halvtid.

– Vi fick en jobbig start med ett självmål och sen gjorde de 0-2 direkt efter det. Vi fick en 1-2 och efter det målet blev det spännande. Vi hade bland annat ett friläge, men fick inte in bollen. Delar i slutet av den första halvleken var bra, säger förbundskapten Pia Sundhage.

I andra halvlek jagade Sverige en kvittering, men efter en timmes spel kunde istället Finland utöka sin ledning till 3-1. I slutforceringen kunde finskorna även sätta dit slutresultatet 4-1 på tilläggstid.

– Vi kom in i halvtidsvilan med en bra känsla. Att vi kunde vända detta. Men vi mäktade inte med Finland som gjorde det bra. När de gjorde 3-1 började vi slarva och blev lite ängsliga. Över 80 minuter var Finland bättre än oss i dag, säger Pia Sundhage.

På söndag väntar nästa uppgift för Sundhage och F17-landslaget med match mot Skottland. Ett Skottland som tidigare i dag föll med hela 0-6 mot hemmanationen Frankrike.

– Vi går vidare från den här matchen på det sättet att det är en ynnest att få spela två landskamper till. Det finns saker och ting att lära sig från alla fotbollsmatcher. Det gäller att vi tar med oss den bra känslan utanför plan in på plan också. Det är bra läropengar vi får med oss från den här matchen och nu ser vi fram emot att ta revansch på vår egen prestation mot Skottland, säger Sundhage.

Startelvan: 12 Sara Wexén - 2 Julia Walentowicz, 14 Kajsa Ekström, 4 Kajsa Lang, 13 Clara Härdling (K) - 7 Sara Lilja Vidlund, 6 Ella Wallfur Skiljic, 15 Anna Lindgren, 20 Tilde Lindwall - 19 Johanna Lindell, 9 Beata Olsson.

Not: Wilma Ljung Klingwall är avstängd första matchen och sitter således på läktaren.