4-0 mot Skottland i EM-kvalet

F17-landslaget studsade tillbaka direkt efter nederlaget mot Finland tidigare i veckan. Under söndagen besegrades Skottland med klara 4-0 nere i Bordeaux, Frankrike.
– Överlag var det en bra fotbollsmatch. Det bästa är att vi tar revansch på vår prestation mot Finland senast. Nu hoppas vi på en ny bra match mot Frankrike, säger Pia Sundhage.

Sverige fick en härlig start på matchen då Tilde Lindwall gjorde 1-0 efter tio minuters spel. Lisa Johansson slog ett precist inlägg som Beata Olsson nickade mot mål. Retur uppstod och där stod Lindwall rätt placerad.

Efter dryga halvtimmen ökade Saga Jontoft på ledningen till 2-0 på en hörna. Wilma Ljung Klingwall slog in bollen mot målfarliga Kajsa Lang som nickade ner till Jontoft som hittade målet.

– Det var en bra, viktig och rolig match för oss jämfört med vår insats mot Finland senast. Det var skönt att vi kunde göra mål på en hörna också som vi har pratat om tidigare. Vi skapade en hel del lägen och hade en god känsla in till halvtidsvilan med 2-0, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Andra halvlek var endast fem minuter gammal innan Sverige gjorde 3-0. Kajsa Ekström frispelade Lisa Johansson som kyligt placerade in bollen vid ena stolpen. Samme Johansson fastställde sedan slutresultatet till 4-0 med ett konstnummer i slutskedet av matchen.

Kajsa Törnkvist spelade upp bollen på Johansson som klackade, vred runt och lade in bollen i nät till 4-0. Alingsåsspelaren var en stolpträff från ett hattrick, men fick nöja sig med sina två första landslagsmål.

– Inför andra halvlek flyttade vi upp Lisa (Johansson) som forward och hon gjorde två mål direkt vilket är väldigt kul. Hon gjorde en väldigt bra match och det andra målet är ett konstnummer. Överlag var det en bra fotbollsmatch. Det bästa är att vi tar revansch på vår prestation mot Finland senast. Nu hoppas vi på en ny bra match mot Frankrike, säger Pia Sundhage.

Samtidigt som Sverige slog Skottland spelade Finland och Frankrike 2-2 i den andra matchen i gruppen. Därmed finns fortfarande en liten chans att nå EM-slutspelet i Litauen.

Inför den avslutande matchen mot Frankrike på onsdag, så toppar just värdnationen och Finland gruppen på fyra poäng. Sverige skuggar duon på tre poäng. Vinst mot Frankrike samtidigt som Finland tappar poäng mot Skottland - så är EM-platsen är säkrad för svensk del.
Slutar flera lag på samma poäng så är det inbördes möten mellan de inblandade lagen som avgör placering i gruppen.

– Frankrike är ett bra lag. Det är viktigt att vi får igång vårt passningsspel där vi har en del kvar att hämta. Det måste gå snabbare och vi ska skifta positioner mer ofta. Sen blir det nog lite mer försvarsspel för oss jämfört med mot Skottland, säger Sundhage.

Startelvan: 1 Julia Langörgen - 3 Kajsa Törnkvist, 14 Kajsa Ekström, 4 Kajsa Lang, 5 Elsa Törnblom - 18 Saga Jontoft, 13 Clara Härdling (K), 8 Wilma Ljung Klingwall, 11 Lisa Johansson - 20 Tilde Lindwall, 9 Beata Olsson.

Upplagt av: Johan Velagic