Pia Sundhage inför Elite Round

I dag torsdag inleder Pia Sundhages F17-landslag Elite Round med match mot Finland. Övriga lag i gruppen är Skottland och värdarna Frankrike. I potten ligger en plats till U17-EM i Litauen dit endast gruppsegraren tar sig.
– Alla fyra lagen har chansen att vinna gruppen vilket är häftigt. Om vi spelar så bra som vi tränar. Om vi spelar så bra som vi mår. Då har vi en stor chans att nå EM, säger förbundskapten Pia Sundhage.

I måndags landade F17-landslaget i den franska sydvästra staden Bordeuax för Elite Round. Laget fick en speciell uppladdning inför det avgörande kvalet.
– Vi fick en unik förberedelse då vi fick chansen att dela ut Pia-stipendiet innan avresan till Frankrike. Här nere i ett lite kylslaget Bordeaux har vi börjat med bra träningar på bra fotbollsplaner med bra fotbollsspelare. Stämningen är jättebra, säger förbundskapten Pia Sundhage.

I dag torsdag inleds det sista steget mot U17-EM i maj. Ett nordiskt derby mot grannlandet Finland står på schemat.
– Vi är väl förberedda. Vi har tittat på Finland otaliga gånger och gått igenom motståndet med spelarna. Vi har revansch att fordra då vi förlorade matchen mot Finland i Nordisk Flick förra året. Det finns saker vi vill göra bättre, säger Pia Sundhage.

Vad tror du nyckeln blir mot Finland?
– Det gäller att försvarsspelet är tufft och aggressivt för att stoppa ett skickligt Finland som är bra centralt. Att vi är tuffa i försvarsspelet, håller fokus och hjälps åt är viktiga faktorer. Men det räcker inte, när vi vinner boll gäller det att använda hela plan och de rätta ytorna på planen, säger Sundhage.

Sverige fortsätter sedan med match mot Skottland söndag 25 mars och avslutar Elite Round mot Frankrike onsdag 28 mars.

– Det är tre bra lag vi kommer att möta. Även Frankrike har vi revansch att fordra efter förlusten i Nordisk Flick. Skottland blir ett litet nytt kapitel för oss, men vi är förberedda där med. Vi tar en match i taget och pratar bara om Finland nu och håller fokus på vår egen prestation. Men man hör på samtliga landslag i gruppen att det klingar fotboll om dem, säger Sundhage.

Efter höstens EM-kval 1 är det nu 28 lag kvar i Elite Round som tampas om en plats till U17-EM i Litauen i maj. Endast de sju gruppsegrarna kvalificerar sig till mästerskapet.

– Alla fyra lagen har chansen att vinna gruppen vilket är häftigt. Om vi spelar så bra som vi tränar. Om vi spelar så bra som vi mår. Då har vi en stor chans att nå EM.

Vad skulle du säga är lagets styrka?
– Styrkan är just laget. De gör varandra bra och har en fin laganda. Det är ett lagspel, men för att ta oss hela vägen fram gäller det att en eller två spelare kliver fram. Det finns det förutsättningar för. Det finns en del speed i laget vilket är intressant och som vi kan ha nytta av i olika skeden i matcherna.

Förra veckan lyckades P17-landslaget att kvala in till U17-EM. Något som Sundhage kommer att använda sig av när det nu vankas kval i Frankrike.
– Jag har sett vad (Roger) Franzén gjort med sina killar. Det är något jag kommer att lyfta fram nu när vi ska spela våra matcher. Det är en inspiration. Det är jättekul att våra 17-åriga killar ska till England och spela EM. Det hade varit häftigt om våra 17-åriga tjejer får åka till Litauen och spela EM de också.

I dag torsdag klockan 18.00 är det avspark mellan Sverige och Finland.

Upplagt av: Johan Velagic