Två fullträffar direkt för Lisa

Lisa Johansson (bilden från 2016).

Lisa Johansson hade en lyckad afton senast när Skottland besegrades med 4-0 i Elite Round. I sin nya roll som anfallare stod hon för två av målen. Hennes allra första i landslagströjan.
- Jag blev jätteglad när jag gjorde första målet. Sen när andra målet kom blev det bara ännu bättre, säger Lisa Johansson.

När Lisa Johansson var fem år började hon spela fotboll i Holmalunds IF. Tolv år senare är hon fortfarande kvar i klubben som förra året bytte namn till Alingsås FC. 17-åringen tillhör numera A-laget där hon i fjol gjorde debut i Elitettan. För Alingsås var det en tung säsong som slutade med degradering till division 1.

– Vi vill försöka komma tillbaka till Elitettan direkt. Så jag hoppas att vi kommer så högt upp som möjligt i serien. Sen vill jag själv ta en startplats. Jag vill starta i matcherna, säger Lisa Johansson.

Johansson jagar även en startplats i F17-landslaget. I första matchen i Elite Round mot Finland fick hon ett inhopp på en halvtimme. Senast mot Frankrike startade hon. Alingsåsspelaren tackade för förtroendet genom att smälla in två bollar. Hennes två första landslagsmål.

– Jag blev jätteglad när jag gjorde första målet. Sen när andra målet kom blev det bara ännu bättre. Kajsa Törnkvist slog ett inlägg som jag fick felvänd. Jag kände att deras mittback var precis bakom mig så jag klackade förbi bollen, vände upp och petade in bollen i mål, säger Lisa Johansson.

Förbundskapten Pia Sundhage lovordade ynglingen efter segermatchen mot Skottland:

När hon är harmonisk och spelar på sin topp ute på plan kan man inte se om hon är höger- eller vänsterfotad. Motståndaren vet inte om hon ska pressa henne inåt eller utåt. På det sättet är Lisa väldigt oförutsägbar och det går fort när hon spelar. Det visade hon mot Skottland där jag tycker att hon var bäst på plan.

Båda målen kom i andra halvlek efter, vad det skulle visa sig, ett genidrag. Inför andra halvlek bytte Johansson position. Från vänsterytter till forward. En position som hon inte har spelat på innan. 17-åringen var sedan en retfull stolpträff från ett hattrick.

– Hemma i klubblaget spelar jag alltid på kanten, men det var kul att testa att spela som forward i landslaget nu. När jag är på kanten gäller det mer att utmana och gå förbi sin motståndare. Som forward är det mer att gå i djupet som gäller. Jag kanske får testa att spela som forward i klubblaget nu, säger Johansson.

Om själva vinstmatchen mot Skottland har hon följande att säga:

– Vi spelade riktigt bra, både i försvaret och i anfallet. Det vi övade på träning tidigare funkade väldigt bra i själva matchen sen. Själv kändes det bra, det var bättre än mitt inhopp i första matchen mot Finland.

Trots den klara vinsten är chansen på avancemang till U17-EM minimal. I sista matchen mot Frankrike på onsdag krävs seger med ett par bollar samtidigt som Finland förlorar mot Skottland.

Om vi spelar lika bra som vi gjorde mot Skottland har vi väldigt bra chanser att vinna mot Frankrike.

Upplagt av: Johan Velagic