1-1 och bonuspoäng mot Turkiet

Sverige spelade 1-1 mot Turkiet på Munkedals IP, och vann sedan en poänggivande straffläggning i UEFA-turneringen.

- Kul att se tjejerna så väl förberedda när det avgörs. Vi har jobbat dagiligen med det mentala och nu går tjejerna ut och sätter alla sina straffar samtidigt som Angel räddar två av deras. Riktigt roligt att se, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Strålande sol över Munkedal bländade stundtals både spelare och tv-tittare, som fick se en första halvlek där Sverige försökte rulla boll och Turkiet stressade sönder alla försök till speluppbyggnad.

- Det är stort för 16-åriga tjejer att spela landskamp, och idag möter vi ett lag som gör det svårt för oss. Turkiet spelade med en intensiv press som vi inte är vana vid och när dom stundtals lyckas så får vi problem. Vi behöver helt enkelt träna på att spela bort en sån press som dom sätter in, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Turkiet hade halvlekens bästa målchans, med ett distansskott i ribbans överkant.

- I halvtid pratar vi om våra spelvändningar, om att flytta bollen över hela planen och att inte alltid spela till närmaste medspelare. Tjejerna tar till sig det bra, men vi åker ändå på ett snöpligt baklängesmål i andra halvlek. Inte mycket att säga om det, det är sånt som händer när man vill spela bollen. Skönt att vi får en välförtjänt kvittering till slut, säger Lagerström.

Turkiets ledningsmål gjordes av Berivan Icen, som snappade upp en misslyckad passning i den svenska backlinjen. Kvitteringen kom ett par minuter från slutet, när Hanna Stokki frispelades av en crossboll från Felicia Saving.
Oavgjort vid full tid innebär straffläggning enligt de experimentella reglerna i denna UEFA Developement Tournament. I straffarna var svenskorna felfria. Turkiet sköt en i stolpen och Sveriges målvakt Angel Keziah Eshirendah Mukasa räddade två.

- Kul att se tjejerna så väl förberedda när det avgörs. Vi har jobbat dagiligen med det mentala och nu går tjejerna ut och sätter alla sina straffar samtidigt som Angel räddar två av deras. Riktigt roligt att se, säger Pär Lagerström.

Seger i straffläggningen ger Sverige en bonuspoäng i tabellen enligt turneringens regler. Reglerna innebär också att samtliga straffar läggs oavsett ställningen, vilket innebar att straffläggningen slutade 5-2 till Sverige.

En match återstår för svensk del, Österrike-Sverige på Nösnäsvallen 10.30 på onsdag. Förbundskapten Lagerström är nöjd med turneringen så här långt:
- Samtliga 20 spelare i truppen har fått jämnt med speltid i dom här två första matcherna. Att alla får chansen att visa upp sig är en förutsättning för att nå den utveckling vi vill ha.

.

Sveriges startelva: 12 Angel Keziah Eshirendah Mukasa - 6 Thea Bergsten (K), 4 Ella Degerstedt, 5 Ella Smith Ygfeldt - 13 Hanna Gunnarsson, 15 Matilda Eriksson Kristell, 18 Thea Barkfeldt, 14 Louise Matsgård - 16 Hanna Lundkvist, 9 Ellen Gustavsson - 19 Hanna Ekengren.