Sundhage stannar hos SvFF

Pia Sundhage vid sommarens EM-slutspel i Holland.

Damlandslagets förra förbundskapten Pia Sundhage stannar i Svenska Fotbollförbundets verksamhet. Hon blir nu förbundskapten för flickor födda 2001 och 2003 och kommer att leda F17-landslaget vid hemma-EM 2020.
- Vi är jätteglada att Pia Sundhage vill fortsätta jobba för utvecklingen av svensk damfotboll, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Pia Sundhage lämnade uppdraget som svensk förbundskapten för damlandslaget efter EM-äventyret i somras. Därefter har det spekulerats en hel del om hennes nästa steg.

I dagarna blev det helt klart. Pia Sundhage stannar inom svensk fotboll - som en av SvFF:s förbundskaptener.

Den här gången för F15-F17-landslagen. Med matcher i Falkenberg, Halmstad, Varberg och Ängelholm kommer hon att vara den som också leder Sveriges F17-landslag vid hemma-EM i maj 2020.

- Jag är glad över att vi lyckades behålla Pia Sundhagen i vår organisation och att hon vill fortsätta jobba för utvecklingen av svensk damfotboll. Hon är dessutom den som kanske allra mest personifierar våra framgångar på damsidan, både nationellt och internationellt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I sitt uppdrag kommer det dessutom att finnas en ännu större möjlighet för Pia Sundhage att torgföra sin egen historia, vad fotbollen betyder för människor i allmänhet och tjejer i synnerhet.

- Det är klart att vi vore dumma om vi inte också använde Pia, som i mångt och mycket personifierar svensk damfotboll och dessutom representerar ett starkt ledarskap, att även företräda SvFF i andra viktiga frågor som har med hennes tankar om dam- och flickfotboll att göra, säger Håkan Sjöstrand.

Även Sundhage, som tillträder den 1 januari, är glad över sin nya roll.

- Jag är jättespänd och nyfiken på uppgiften. Fotboll är så mycket mer än bara medaljer och nu får jag äntligen chansen att ge någonting tillbaka. Jag vet hur det ser ut på toppen, men jag är väldigt nyfiken på hur en 15- eller 17-åring tänker på vägen. I det skedet har jag en bra möjlighet att coacha på flera plan, säger hon och fortsätter:

- I den andra delen av det nya uppdraget ser jag också möjligheten att nå ut med fotbollsbudskapet till flera i samhället. Fotbollen har öppnat så många dörrar för mig och jag berättar gärna, för dom som vill lyssna, hur och på vilket sätt fotbollen också gör samhällsnytta."

Därmed blir också de forna vapendragarna Lilie Persson, tidigare assisterande förbundskapten och som nu är chef för elitavdelningen U23/flicklandslag, och Pia Sundhage arbetskamrater igen.

- Jag vet Pias kapacitet och är säker på att hon kommer att skapa någonting nytt och framgångsrikt. Det ska bli väldigt kul att ha henne på tåget igen", säger Lilie Persson.