1-1 mot Island i La Manga

F19-landslaget avslutade turneringen i La Manga med 1-1 mot Island. Isländskorna tog ledningen, men Sverige kvitterade i matchens sista minuter genom lagkapten Nellie Lilja.
- Trots att vi har övertaget i antal avslut är resultatet ganska rättvist, säger förbundskapten Anders Johansson.

I lördags tog Sverige en 2-0-seger mot Island i öppningsmatchen i La Manga. I dag tisdag var det dags för ett nytt möte de nordiska grannarna emellan. Denna gång slutade det oavgjort, 1-1.

Första halvlek var en tillknäppt historia. Utöver några skott utifrån var det inga direkta målchanser som skapades de första 45 minuterna.

– Det var en stark vind i dag igen. Vi började inte lika bra som tidigare och fick inte riktigt tag i bollen. Vi var lite orytmiska och hittade inte utgångspositionerna som vi ville, allt blev lite i otakt. Försvarsspelet var däremot bra, vi släppte inte till några målchanser direkt, säger förbundskapten Anders Johansson.

Andra halvlek var aningen mer händelserik. Sverige hade en boll på mållinjen efter en hörna, men det var Island som tog ledningen med 1-0 i den 68:e minuten. Målet kom till efter ett inlägg som svävade in i nät i den kraftiga blåsten.

Länge såg det ut som att resultatet skulle stå sig matchen ut, men Sverige ville annorlunda. Till slut gav forceringen utdelning. I matchens sista minuter, på tilläggstid, kom kvitteringen till 1-1 då lagkapten Nellie Lilja slog in en straff.

– I andra halvlek spelade vi i medvind. Vi lyfte upp spelet och hade bättre tajming i allt. Vi hittade uppspelen som vi har tränat på och gjort det bra under de tidigare matcherna. Vi kom till en hel del nästanlägen, men hade inga riktigt heta chanser. Efter deras ledningsmål gjorde vi en ganska bra forcering där vi lyfte upp spelare och fick till ett bra tryck mot dem. Trots att vi har övertaget i antal avslut är resultatet ganska rättvist, säger Anders Johansson.

I och med dagens kryss blev Sveriges facit i La Manga en seger och två oavgjorda matcher mot Island och Frankrike.

– Vi förblev obesegrade och spelade stundtals väldigt bra. Det var ett otroligt lärorikt läger för både mig och alla ledare som också är nya. Det är fantastiskt bra att vi har lärt känna tjejerna, pratat mycket fotboll och satt idéerna vi har haft. Alla spelarna fick mycket speltid och vi åkte inte på några skador trots att vi spelade tre matcher på fyra dagar, säger Johansson.

Närmast stundar nu ett avgörande EM-kval nere i Ungern i april. Där väntar förutom värdlandet även Nederländerna och Slovenien.

- Jag känner att vi har mer att ge i kvalet. Nu får spelarna åka hem och träna i några veckor med sina klubbar. Jag tror att vi har goda möjligheter att vinna gruppen i april och ta oss till EM, säger Johansson.

Sveriges startelva: 1 Agnes Granberg - 13 Emma Östlund, 23 Rubi Reid Jansson, 4 Linnea Selberg, 15 Wilma Wärulf - 11 Ariam-Berhane Gebreyohannes, 6 Alexandra Jonasson, 8 Nellie Lilja [K], 10 Emma Lindén - 9 Paulina Nyström, 19 Emma Engström.