Nellie Lilja redo leda F19/99 mot EM

I fjol fick hon sitt genombrott i Allsvenskan med IF Limhamn/Bunkeflo. I år ska Nellie Lilja försöka slå sig in i nya klubben FC Rosengård. Innan dess hoppas hon kunna leda Sverige till U19-EM i Schweiz.
– Jag tror att vi tar oss till Schweiz i sommar säger Nellie Lilja bestämt.

Nellie Lilja och det svenska F19-landslaget befinner sig just nu i spanska La Manga och förbereder sig inför det kommande EM-kvalet nästa månad. Det är mycket som ska falla på sin plats. Laget har fått en ny förbundskapten i Anders Johansson, på köpet kommer ett nytt spelsystem.

– Det är inte alltid lätt att byta från sättet man har spelat på tidigare. Vi har lyckats väldigt bra med tanke på hur kort tid vi har fått på oss. Vi hittade grejer att förbättra till Frankrike-matchen vilket vi gjorde. Det är bara att jobba vidare så kommer det att sitta till EM-kvalet, säger Nellie Lilja.

Vad är skillnaden jämfört med tidigare?
– Det finns en grundtanke i hur vi vill spela, men sen har vi spelare mer fria tyglar jämfört med innan. Vi får lite göra vad vi vill. Vi måste inte följa ett särskilt mönster utan Anders ger oss ansvaret att utnyttja våra egenskaper och släppa loss. Vi ska vara modiga och göra det vi är bra på, säger Nellie Lilja.

Hittills har F19-landslaget med Johansson vid rodret spelat två matcher. Först besegrades Island med 2-0 innan det blev 2-2 i söndagens match mot Frankrike. För Liljas del blev det ett inhopp i första matchen för att sedan starta som kapten.

– Jag trivs i den rollen, det känns väldigt naturligt. Jag har inte alltid burit kaptensbindeln, men själva ledarrollen har jag haft redan från första landskampen. Jag gillar att ha ansvar och vill hjälpa till alla som spelar så mycket som möjligt. Oavsett om jag har bindeln eller inte försöker jag alltid att göra det som är bäst för laget, säger Lilja.

I F19-landslaget är hon en av de mest erfarna spelarna med sina 37 landskamper, varav fyra är med U23-landslaget. Vid en U23-samling i Göteborg i höstas gjordes en intervju med Lilja och jämngamla Loreta Kullashi. Där kom drömmar om a-landslagsspel på tal. Duon pratade då om att OS 2020 var ett rimligt mål. Endast två månader efter intervjun a-landslagsdebuterade Kullashi och smällde in två mål.

– Jag satt hemma och kollade på matchen på tv. Det var helt sjukt! Första touchen hon gör så blir det mål och sen gör hon ett till, jag är grymt imponerad. Hon har alltid gjort mycket mål mot jämnåriga, men jag tänkte att det skulle bli lite svårare i a-landslaget. Så går hon in och gör två mål direkt. Nä, det är sjukt, säger Lilja.

Fungerar det som motivation för dig att se henne spela i a-landslaget?
– Jag har känt henne och spelat med henne länge, nu ska jag kämpa vidare för att få spela med henne i a-landslaget i framtiden också. Det är kul att förbundskaptenen vågar testa nya unga spelare. Det inspirerar nog många fler än bara mig att fortsätta jobba hårt och utvecklas för att komma dit man vill.

För Liljas del har det också hänt en hel del sedan den där U23-samlingen i höstas. I fjol fick hon sitt genombrott i Allsvenskan med nykomlingarna IF Limhamn/Bunkeflo. Inför denna säsong har den centrala mittfältaren gått över till FC Rosengård som i år åter kommer att spela i Champions League.

– Eftersom jag är från Malmö har jag följt Rosengård en del. De har alltid framstått som en professionell och bra klubb. Jag kände att jag ville ta ett till steg i min utveckling och varje dag träna med spelare som är bland de allra bästa i Sverige. Att byta till en miljö där kvaliteten och kraven är lite högre.

Vad har du för förhoppningar på kommande säsong?
– Jag hoppas få så mycket speltid som möjligt i både Allsvenskan och Champions League. Jag vet om att konkurrensen på innermittfältet är väldigt tuff. Jag måste ha tålamod och sakta jobba mig framåt.

I den blågula dressen är årets mål solklart. Att ta Sverige till U19-EM i Schweiz senare i sommar. I eftermiddag väntar sista matchen i La Manga mot Island. Matchen är även genrepet till det avgörande EM-kvalet i april där Ungern, Nederländerna och Slovenien väntar.

– Vi har väldigt bra chanser utifrån hur vi har tränat ihop. Det här laget fungerar bra som en grupp, vi trivs med varandra och lär känna varandra bättre hela tiden både på och utanför plan. Det har känts bra i matcherna här. Får vi det att stämma mot Island så kommer vi vara väl förberedda inför EM-kvalet. Jag tror att vi tar oss till Schweiz i sommar.

Upplagt av: Johan Velagic