Alexandra visar vägen

Alexandra Jonasson

Inför Elite Round lämnade F19-landslagets kapten Nellie Lilja återbud på grund av skada. Bindeln gick då över till Växjös Alexandra Jonasson som gjorde sin första match som kapten i vinsten mot Ungern i onsdags.
– Det var väldigt ärofyllt att få gå in med bindeln på plan med landslaget, säger Alexandra Jonasson.

F19-landslaget befinner sig just nu i Ungern för Elite Round som är det sista steget till U19-EM i Schweiz i juli. Sverige inledde med match mot värdnationen där det blev en blågul 1-0-seger.

– Det är skönt att börja EM-kvalet med tre poäng. Vi gjorde en ganska bra match som vi kan bygga vidare på nu. Vi hittade bra uppspel i speluppbyggnadsfasen och kom till många chanser. Sen är det det lilla sista som saknas som vi hoppas kunna göra i nästa match, säger Alexandra Jonasson.

För Alexandra Jonassons del var det en lite extra speciell match. Mittfältaren gjorde nämligen sin allra första match som lagkapten för landslaget.

– Det var väldigt ärofyllt att få gå in med bindeln på plan med landslaget. Jag har varit det i klubblaget när jag var yngre så jag är rätt bekväm i rollen, säger Alexandra Jonasson.

Långfredagen precis innan den svenska truppen flög ner till Ungern kom det ett bakslag för laget. Nellie Lilja med flest landskamper av alla i truppen, tillika lagkapten för F19-landslaget, lämnade återbud på grund av skada. Under EM-kval 1 bildade Jonasson det centrala mittfältet med Lilja.

– Hon har varit med hela vägen och är en viktig spelare för oss. Det är ett stort tapp för oss. Jag och Nellie har spelat väldigt mycket tillsammans och har hittat varandra bra. Samtidigt är det många andra bra spelare som är med här i truppen. Mot Ungern spelade jag med Wilma (Öhman) och det är också en väldigt skicklig spelare som gjorde det väldigt bra mot Ungern. Det funkade jättebra mellan oss, säger Jonasson.

Efter Liljas uttåg bestämde förbundskapten Anders Johansson och det svenska ledarteamet att bindeln skulle gå till Alexandra Jonasson.

– Vi hade flera spelare att välja på, men valet föll på Alexandra och hon gjorde det jättebra mot Ungern. För mig är det viktigt att vara sig själv och det är Alexandra. Hon är kanske inte den som pratar högst och mest, men hon leder genom att visa i handling och det är minst lika viktigt. Sen har hon bra fotbollskunskaper och spelförståelse vilket gör det enkelt för mig att prata med henne. Det är en väldigt bra lagkapten, säger förbundskapten Anders Johansson.

I höstas fick Jonasson testa på spel i U23-landslaget. En härlig avrundning på en lyckad säsong med klubblaget Växjö DFF som storstilat vann Elitettan hela 14 poäng före tvåan IFK Kalmar. 19-åringen spelade 25 av de 26 matcherna, varav 22 var från start.

– Det var magiskt. Jag tror att vi hade 18 raka vinster. Allt bara rullade på direkt från början. På slutet tappade vi lite, det kanske var att vi kände oss klara redan. Men vi har något bra så det gäller att bygga vidare på det så tror jag att vi lyckas i Damallsvenskan, säger Jonasson.

Har du några personliga mål den här säsongen?

– Med Växjö hoppas jag att vi stannar kvar i Damallsvenskan och hamnar så högt upp i tabellen som möjligt. Individuellt ska det bli väldigt kul med Damallsvenskan, det är en annan nivå jämfört med Elitettan. Sen vill jag så klart nå EM-slutspelet i Schweiz i sommar.

Efter premiärvinsten mot Ungern är det nu endast två matcher mellan Sverige och ett U19-EM i Schweiz i juli. På tisdag avslutas kvalet mot Slovenien. Redan i dag lördag väntar gruppettan Nederländerna.

– Förhoppningsvis blir det vinst där också. Det är det vi siktar på. Samtidigt vet vi om att det är ett bra lag och att vi måste göra allt vi kan för att ta tre poäng. Vi vann mot dem förra året i en turnering i Schweiz så vi vet om att vi kan vinna.

Vad tror du blir extra viktigt mot Nederländerna?

– Vi måste vara noggranna i försvarsspelet. Nederländerna har väldigt individuellt skickliga spelare. Det gäller att vi jobbar tillsammans. Vi måste kämpa hårt för de tre poängen.

Avspark mot Nederländerna sker i dag 16.00 på Csákvár Városi Stadion i Ungern.

Förbundskapten Anders Johansson om Alexandra Jonasson som spelare:

Det är en duktig tvåvägsmittfältare som är bra i båda riktningarna. Hon är duktig på att slå de exakta passningarna när vi vinner boll så vi även får behålla bollen i laget. Sen jobbar hon stenhårt för laget och är otroligt bra på att täcka ytor.

Upplagt av: Johan Velagic