Anders Johansson inför Elite Round

Anders Johansson
Anders Johansson

F19-landslaget inleder i dag onsdag Elite Round mot värdnationen Ungern. Därefter väntar matcher mot Nederländerna och Slovenien. Endast gruppsegraren kvalificerar sig till U19-EM i Schweiz i juli.

– Vi behöver komma upp något snäpp jämfört med turneringen i La Manga där vi gjorde det bra. Nu gäller det att inte få några djupa dalar utan vara jämnare i vår prestation för att vi ska ha en chans, säger förbundskapten Anders Johansson.

I söndags landade F19-landslaget med förbundskapten Anders Johansson i spetsen i Ungern. Där väntar nu tre matcher i det avgörande EM-kvalet Elite Round.

– Vi har hunnit göra tre träningar här nere i Ungern. De flesta spelarna fick någon dag påskledigt och var fria från matcher så vi har många fräscha spelare i truppen. Alla ser pigga och sugna ut. Stället vi bor på är jättebra och det är fina planer att tillgå, allt runtomkring är också väldigt bra. Förberedelserna har känts bra, säger Anders Johansson.

Förra månaden spelade Sverige tre matcher i La Manga där det blev en vinst och ett kryss mot Island samt ett till kryss mot Frankrike. I dag onsdag inleds Elite Round med match mot hemmanationen Ungern.

– Vi har sett Ungern i ganska många matcher. Det är ett lag som är rankat högre än oss, vi var i tredje potten medan Ungern var i andra potten. De har varit samlade hela marsmånad för att förbereda sig för detta kval. Det är ett lag som spelar mycket markeringsspel sedan har de några spelare som redan varit med uppe i a-landslaget. Det blir en tuff match, säger Anders Johansson.

Vad tror du nyckeln blir mot Ungern?

– Vi måste försöka luckra upp deras markeringsspel. Var speluppbyggnad blir därför väldigt viktig, framförallt från våra innerbackar. Gör vi det i hög fart kommer vi att få bra chanser. Det gäller att få fart på bollen, säger Johansson.

Efter öppningsmatchen fortsätter sedan Sverige med match mot Holland lördag 7 april och sedan mot Slovenien tisdag 10 april.

– Holland spelar väldigt likt sitt A-landslag som var framgångsrika i somras med ett EM-guld. De spelar 4-3-3 med många individuellt skickliga spelare. Vi mötte Holland i höstas i en turnering och lyckades då slå dem. Det är det klart bästa laget av våra tre motståndare i gruppen. Samtidigt har vi goda möjligheter att störa dem. Slovenien får vi grotta ner oss i under veckan. Vi har valt att koncentrera oss på de två första matcherna i början, säger Johansson.

Hur ser du på era chanser att nå EM?

– Jag tror att vi har en god möjlighet. Vi behöver komma upp något snäpp jämfört med turneringen i La Manga där vi gjorde det bra. Nu gäller det att inte få några djupa dalar utan vara jämnare i vår prestation för att vi ska ha en chans. Vi har absolut en god möjlighet. Känslan är bra.

Efter två a-landslagssamlingar plockas nu Loreta Kullashi in i truppen till Elite Round. Anfallaren med tre landskamper och två mål är enda spelaren i laget med rutin från a-landslaget. Samtidigt saknas lagkaptenen Nellie Lilja som under långfredagen fick kasta in handduken på grund av skada.

– Truppen är oerhörd jämn. Vi har fått in erfarenhet och spets i Loreta (Kullashi). Hon har två a-landslagssamlingar som hon kan dela med sig av. Tyvärr var vår lagkapten Nellie Lilja tvungen att lämna återbud. Det är jättetråkigt, jag tycker verkligen synd om henne. Hon har varit med hela vägen från starten av detta landslag. Men vi har bra spelare i truppen som nu får chansen

Upplagt av: Johan Velagic