Loreta tror på EM-chansen

I januari gjorde hon drömdebut i A-landslaget med ett inhopp och två mål. Sedan fick hon följa med till Portugal för Algarve Cup. När det nu vankades Elite Round var Loreta Kullashi tillbaka i F19-landslaget.
- Det är lika kul att vara tillbaka och spela i F19-landslaget för EM-kvalet. Jag vill vara här och försöka hjälpa till att ta oss till EM, säger Loreta Kullashi inför avslutande matchen mot Slovenien idag klockan 16.

Ynka två minuter plus tilläggstid. Så retsamt nära var Sverige ett avancemang till U19-EM i Schweiz i juli. Sverige ledde lördagens kvalmatch mot Nederländerna med 1-0 och såg ut att gå mot segern. Då kom kvitteringen till slutresultatet 1-1 i den 88:e minuten.

– Det var klart jättesurt att tappa ledningen så sent, men det är bara att blicka framåt. Vi vet vad som krävs i nästa match mot Slovenien. Det är långt ifrån över, vi har en match kvar att spela, säger Loreta Kullashi.

Nederländerna är det högst rankade laget i gruppen och hade en fin mästerskapssommar i fjol. Landet tog sig till semifinal i både U17- och U19-EM. I det Nederländerna Sverige mötte i lördags var det inte mindre än 15 spelare som var med och lirade EM-semifinal i fjol.

– Vi visste om att det skulle bli en tuff match och det blev mest försvarsspel för vår del. Vi försökte att kontra, men det blev väldigt rakt. Vi blev lite stressade och hittade inte vårt spel. Försvarsspelet satte vi bra i alla fall, vi låg rätt och kämpade på bra, säger Loreta Kullashi.

Vid vinst mot Nederländerna hade Sverige varit klara för U19-EM. Nu är det istället Nederländerna som toppar gruppen på fyra poäng och plus sex i målskillnad. Sverige är tvåa på fyra poäng och plus ett i målskillnad medan Ungern är trea på tre poäng. I dag tisdag väntar den tredje och sista matchen mot gruppjumbon Slovenien.

– Jag tror att vi har jättegoda chanser. Vi tror absolut på det i laget. Vi har förberett oss väl. Nu är det bara att köra, säger Kullashi och fortsätter:

– Vi strävar först och främst efter att vinna matchen. Nummer ett är att vinna matchen och inte stressa för att göra många mål. Är vi noggranna och följer matchplanen är jag övertygad om att det kommer bli jättebra.

Kullashi själv har redan upplevt ett stort mästerskap. 2016 var hon med och spelade U20-VM i Papua Nya Guinea. Då var hon yngst i truppen tillsammans med Agnes Granberg och Nellie Lilja.

– Det är bland det största jag har gjort. Det är en jätterolig och stor upplevelse att spela ett mästerskap med Sverige. Målet är att ta oss till EM. Alla vill dit.

Loreta i A-debuten mot SydafrikaYngst var hon även i Peter Gerhardssons januaritrupp tidigare i år. 21 januari gjorde Kullashi sin a-landslagsdebut. Och vilken debut det skulle komma att bli. Direkt efter halvtidsvilan byttes anfallaren in och med första touchen lyckades hon göra mål. 18-åringen var inte klar där. Innan slutsignalen ljöd hann hon även få in ett andra mål i 3-0-vinsten mot Sydafrika.

– Det var klart nervöst att komma in, men det var jätteskönt att få göra mål. Det är alltid lika kul att göra mål. Nu hoppas jag fortsätta att vara med i a-landslaget i framtiden också.

Efter succédebuten var tonåringen även med a-landslaget i Portugal för Algarve Cup förra månaden. Där blev det ytterligare två framträdanden. När det nu var dags för det avgörande Elite Round var hon tillbaka i F19-landslaget. Med ett tydligt mål i sikte.

– Det är lika kul att vara tillbaka och spela i F19-landslaget för EM-kvalet. Jag vill vara här och försöka hjälpa till att ta oss till EM.

I dag tisdag 16.00 spelar Sverige den sista matchen i gruppen mot Slovenien. Vinst är ett måste för att EM-drömmen fortfarande ska leva.

Upplagt av: Johan Velagic