Seger men respass i sista matchen

Sverige slog Slovenien i den avslutande matchen i Elite Round. Tyvärr räckte det inte hela vägen till EM dit istället Nederländerna kvalificerar sig. Därmed är F99-kullens sista match tillsammans spelad.
- Det är svårt att vara missnöjd efter våra resultat. Sen kan man vara missnöjd med att vi inte går till EM, det är jäkligt surt. Jag tror att vi hade kunnat göra det riktigt bra där, säger förbundskapten Anders Johansson.

Redan från start inriktade Slovenien sig på försvarsspelet. Sverige fick således styra matchen direkt från avspark. Trots ett stort spelövertag var det lite överraskande Slovenien som tog ledningen med 1-0 efter att en hörna slogs direkt in i mål i den 24:e minuten.

Tio minuter senare var det kvitterat. Efter en tilltrasslad situation kom bollen ut till Ariam Berhane Gebreyohannes. Yttern klippte till på en halvvolley från nära håll och kvitterade till 1-1 i den 34:e minuten.

– Vi gör ingen bra första halvlek. Vi blir lite stressade av en ojämn plan och ett lag som spelade väldigt lågt mot oss. Det var en helt annan matchbild jämfört med förra matchen mot Nederländerna. Vi styr matchen, men för inte spelet särskilt bra och skapar inte många chanser, säger förbundskapten Anders Johansson.

Inför andra halvlek gjorde Sverige lite taktiska ändringar som gav effekt. Blågult hade förkrossande 27-2 i avslut och 15-1 i avslut på mål. Trots alla chanser var det endast en som resulterade i mål. I upptakten av halvleken kunde Loreta Kullashi nicka in 2-1 på en hörna från Gebreyohannes.

– I andra halvlek ändrade vi om och svängde lite på laget. Vi överbelastade deras vänsterback och skapar ett massivt tryck på dem. Det var en kanonad mot deras mål, men det var en sådan dag då bollen inte studsade vår väg. Men det var en strålande andra halvlek från oss, säger Anders Johansson.

Matchen mot Slovenien slutade med en 2-1-vinst. Trots sju poäng slutade Sverige på en andraplats i gruppen och missar därmed U19-EM i Schweiz i juli. Platsen gick istället till Nederländerna i kraft av bättre målskillnad.

– Det var länge sedan man inte går vidare på sju poäng. Vi vinner två matcher och spelar lika mot Nederländerna som spelade i semifinal i U19-EM i fjol, men går inte vidare. Det är surt. Det är matchen mot Nederländerna som blir avgörande. Samtidigt kan man inte begära mer. Det är svårt att vara missnöjd efter våra resultat. Sen kan man vara missnöjd med att vi inte går till EM. Det är jäkligt surt för 99:orna att vi inte tar oss till EM. Jag tror att vi hade kunnat göra det riktigt bra där, säger Johansson.

Tisdagens match mot Slovenien blev F99-landslagets sista match tillsammans. Till hösten är det 00:orna som utgör stommen i det nya F19-landslaget som Johansson kommer att leda. Han sammanfattar sin korta, men obesegrade, tid med F99-landslaget på följande vis:

- Anneli Andersén och Calle Barrling gjorde ett jättebra jobb med detta landslag innan jag tog över i vintras. Vi har försökt att skruva lite i både det offensiva och defensiva, men inga större förändringar. Vi har haft en bra utveckling i vårt spel och det är många duktiga fotbollsspelare här. Flera av dessa kommer inom en snar framtid slå sig in i U23-landslaget tror jag.
- Vi spelade tre matcher i La Manga och tre matcher här i Elite Round utan att förlora en enda. Det har varit ett fantastiskt att jobba med den här gruppen. Det är ett grymt gäng, säger Johansson.

Sveriges startelva: 1 Agnes Granberg – 13 Emma Östlund, 4 Linnea Selberg, 3 Linnea Svensson, 15 Wilma Wärulf – 14 Ebba Hed, 16 Wilma Öhman, 8 Emma Lindén, 11 Ariam-Berhane Gebreyohannes – 10 Loreta Kullashi, 9 Paulina Nyström.

Ersättare: 12 Jenny Wahlén – 2 Maja Andersson, 5 Rubi Reid Jansson, 7 Cornelia Kapocs, 17 Alva Selerud, 18 Agnes Nyberg, 19 Emma Engström, 20 Malin Larsson.
Ej spel: 6 Alexandra Jonasson (avstängd efter 2 gula kort).

Upplagt av: Johan Velagic