Premiärseger i Ungern


F19-landslaget fick en bra start på Elite Round-spelet i Ungern när värdnationen besegrades med 1-0 under onsdagen. I paus var det mållöst men 20 minuter in i den andra halvleken kunde Ebba Hed avgöra med matchens enda mål.
– Det var en otrolig viktig match att vinna. Det var en skön seger, säger förbundskapten Anders Johansson.

Redan från start kopplade F19-landslaget ett grepp om matchen mot Ungern och skapade även de farligaste chanserna i första halvlek. A-landslagsmeriterade Loreta Kullashi slog en hörna direkt i ribban medan anfallskollegan Paulina Nyström hade en farlig nick. Det var dock mållöst efter första 45 minuterna.

– Ungern överraskade inte med sitt spel utan det var precis så som vi hade tänkt oss. Vi hade bollen mycket och spelade bra, men utan att komma till de där riktigt heta chanserna. Det var några gånger där vi kommer fram med bra kombinationsspel, men det var svårt att såga sig igenom när de låg djupt ner på egen planhalva, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek lade Sverige in ytterligare en växel och fick även utdelning. Kullashi kom ner djupt på högerkanten, tittade upp och slog in ett inlägg. Bollen seglade över samtliga ungerska försvarare och nådde Ebba Hed. Yttern dundrade på med en vänstervolley rakt upp i ena krysset till 1-0 efter 67 minuter.

Målet skulle komma att bli matchens enda. Därmed inledde Sverige med en viktig trepoängare mot värdnationen Ungern.

– Vi startade andra halvlek väldigt bra. Vi fick ner bollen lite djupare och kom bakom deras backlinje genom några små instick. Vi hade många nästanlägen, men skapade inte några direkta heta chanser. Sen gör vi ett jättefint mål. Efter det blir vi lite stressade och spända, vi ville så gärna vinna matchen. Jag önskar att vi var lite coolare med bollen, istället tappar vi den lite för enkelt och åker på onödiga kontringar, men klarar oss. Det var en otrolig viktig match att vinna. Det var en skön seger, säger Anders Johansson.

I gruppens andra match gick Nederländerna på knock och slog Slovenien med klara 6-0. Nästa match på lördag blir därmed en tidig gruppfinal mellan Sverige och Nederländerna som båda står på tre poäng.

– Redan innan vi åkte ner hit var vi inställda på att vi nog var tvungna att slå Nederländerna och vinna alla tre matcherna för att ta oss till EM. Nu gäller det att ladda om. Se till att spelarna får en bra återhämtning och att spelarna som inte spelade får en bra träning i morgon. Därefter börjar vi förbereda oss för Nederländerna. Det ser vi fram emot, säger Johansson.

I den andra matchen i gruppen besegrade Nederländerna Slovenien med klara 6-0.
Sverige ställs närmast mot just Nederländerna på lördag 7 april klockan 16.00.

Sveriges startelva: 1 Agnes Granberg - 13 Emma Östlund, 4 Linnea Selberg, 3 Linnea Svensson, 15 Wilma Wärulf - 11 Ariam-Berhane Gebreyohannes, 16 Wilma Öhman, 6 Alexandra Jonasson (K), 14 Ebba Hed - 10 Loreta Kullashi, 9 Paulina Nyström