Sen kvittering av Nederländerna


Loreta Kullashis straffmål i slutet av den första halvleken såg ut att ge F19/99-landslaget tre oerhört viktiga poäng mot Nederländerna i Elite Round. Men nyinbytte Fenna Kalma ville annat och kvitterade i den 88:e minuten. Matchen slutade 1-1 och nu avgörs allt i den sista omgången där Sverige möter Slovenien.
– Det är jäkligt surt måste jag säga. Det var inte många minuter kvar. Samtidigt är det en heroisk insats av tjejerna, säger förbundskapten Anders Johansson.

Både Sverige och Nederländerna vann sina öppningsmatcher i Elite Round mot Ungern respektive Slovenien. Lördagens match var således en tidig gruppfinal.

Sverige inledde starkt och satte stor press på Nederländerna som inte fick mycket tid på sig. Samtidigt hade nederländskorna ett par bra lägen där Agnes Granberg i målet tvingades till några fina räddningar som höll Sverige kvar i matchen.

I slutet på halvleken tog även blågult ledningen på en straff. Efter en snabb omställning blev Wilma Öhman fälld. Loreta Kullashi stegade fram och kunde säkert slå in 1-0 i den 42:a minuten.

– Vi gör det jättebra, är organiserade och stör dem ordentligt i första halvlek. Första 20 minuterna var väldigt bra. Deras målvakt blev till och med varnad för att hon tog för lång tid på sig att slå ut bollen. Det tyder på att vi spelade ett högt försvarsspel och satte en press på Nederländerna som de inte kom ur, säger förbundskapten Anders Johansson.

Andra halvlek fortsatte att vara jämn. Chanser skapades åt båda håll. Sverige var nära med ett distansskott genom Öhman där målvakten tippade bollen ut till en hörna.

– I halvtid pratade vi om att vi skulle vara lugna och inte stressa upp oss. Att vi skulle komma runt på kanterna och det lyckades vi med. Vi fick dem dit vi ville. Tyvärr räckte det inte hela vägen, säger Anders Johansson.

Sverige såg länge ut att gå mot segern och en tung trepoängare. Men i slutminuterna kom kvitteringen. Skickliga Ashleigh Weerden tog sig in bakom Sveriges backlinje, smällde in bollen in i boxen och där kunde inhopparen Fenna Kalma stöta in kvitteringen till 1-1 i den 88:e minuten.

– Det är jäkligt surt måste jag säga. Det var inte många minuter kvar. Samtidigt är det en heroisk insats av tjejerna. Vi möter ett fantastiskt bra lag där 15 av deras spelare var med och spelade semifinal i U19-EM i fjol. Det är klart att vi är besvikna, men samtidigt nöjda med insatsen, säger Johansson.

Inför sista matchen i Elite Round står nu både Nederländerna och Sverige på fyra poäng. Nederländerna leder i form av bättre målskillnad då de slog Slovenien med 6-0 i öppningsmatchen medan Sverige vann med 1-0 mot värdarna Ungern.

– Det lever fortfarande, än finns chansen så det kommer inte alls vara svårt att ladda om. Nu ska vi gå igenom matchen mot Nederländerna och sen är det bara att köra. Nu måste vi vinna mot Slovenien och sen får vi se om Ungern kan ta poäng mot Nederländerna eller om vi gör fler mål mot Slovenien än vad Nederländerna gjorde.

I dagens andra match i gruppen vann Ungern med 2-0 mot Slovenien. Den tredje och sista omgången av Elite Round spelas tisdag 10 april. Sverige-Slovenien och Ungern-Nederländerna. Båda matcherna med avsparkstiden 16.00.

Sveriges startelva: 1 Agnes Granberg - 12 Emma Östlund, 4 Linnea Selberg, 3 Linnea Svensson, 15 Wilma Wärulf - 11 Arima-Berhane Gebreyohannes, 16 Wilma Öhman, 6 Alexandra Jonasson [K], 14 Ebba Hed - 10 Loreta Kullashi, 9 Paulina Nyström.

Upplagt av: Johan Velagic