Hektisk dag i Almedalen

Erik Hamrén, efter Idrottens Dag i Almedalen:

Som anställd av SvFF skall jag sköta Herrlandslaget och i det uppdraget gäller det bla att företräda svensk fotboll i så många avseenden jag kan och hinner och där SvFF anser att jag skall medverka. Den här gången skulle jag och Pia delta vid Almedalsveckan, och det tackade vi båda snabbt ja till då vi brinner för fotbollen och vad fotbollen kan göra i samhället.

Det blev en hektisk dag. Förutom vårt ledarseminarium så gjorde vi ett stort antal intervjuer till TV, radio, webben och skrivande media. I o runt Visby var det dessutom tusentals människor. Barn, ungdomar och vuxna som ville ha autografer, ta bilder, snacka fotboll. Det gör Pia och jag gärna och med stor glädje !

En av dessa hundratals bilder som togs igår blev väldigt uppmärksammad. Både Pia och jag fick ett stort antal ggr berätta hur bilden kom till, och att vi tog avstånd från att förknippas med Sverigedemokraterna då deras värderingar inte alls stämmer överens med varken våra personliga värderingar eller SvFF-värderingar.
Jag tyckte vi var tydliga med det! Men… när jag nu dagen efter har tagit del av en del "tyckares" åsikter så känns det inte som alla förstod. Så jag tar det en gång till .

Vi var på väg till en fotbollsmatch arrangerad av Handikappidrottsförbundet. På vägen dit mötte vi flera grupper av killar o tjejer som spelat match, och ett antal av dom ville ta bild med oss. Vi svarade som vi brukar: Javisst !

Ett av sällskapen hade gula tröjor på sig. Jag kände direkt igen vår landslagströja som en av killarna hade på sig, men i övrigt tittade vi inte efter vad det stod på tröjorna. Vi hade bråttom till matchen, så allt skulle gå så snabbt som möjligt.
Det visar sig i efterhand att det på just denna bild var SDU-medlemmar som vi ställde upp tillsammans med. Och ja! Vi borde givetvis varit mer observanta om vad som stod på deras tröjor så vi hade kunnat tacka nej och sluppit bli utnyttjade i deras syften. Den kritiken får jag ta.

Men… att jag inte stått upp och tagit tillräckligt avstånd från rasism, nazism , främlingsfientlighet mm har jag svårt att förstå, och svårt att acceptera!

Jag är uppväxt i Ljusdal, och uppfostrad av två fantastiska föräldrar som alltid lärt mig och min syster att respektera andra människor för vem de är och för vad de gör. Var man kommer ifrån, vad man har för hudfärg, vad man har för namn mm har ingen betydelse. Det är vad du gör, hur du uppträder som människa som räknas.

Jag kom tidigt in i idrottsrörelsen, sysslade med ett antal idrotter även om fotbollen har alltid varit nr 1 för mig. Inom fotbollen (även övriga lagsporter ) fick jag ytterligare lära mig, av bra ledare och av bra kamrater, vad respekt för andra människor, och respekt för olikheter innebär.

Det har jag tagit med mig i min ledargärning. Som idrottslärare, som tränare, som förbundskapten. För mig är det en av de allra viktigaste punkterna i mitt ledarskap. Kanske den allra viktigaste!

Det gör ont, mycket ont, att mina grundvärderingar ifrågasätts. Jag har alltid tagit stort avstånd från all form av mobbning, från intolerans av olikheter, från rasism, nazism mm. Det kommer jag att fortsätta med!

Trots all uppståndelse igår är jag nöjd med att jag var med i Visby. Det blev ett trevligt seminarium med fin respons från publiken. Jag fick möjlighet att träffa massor av fotbollsälskare i alla åldrar. Jag fick möjlighet att med många snacka om mer idrott/lek/rörelse i skolan. En otroligt viktig fråga för våra barn, våra ungdomar, vår framtid!

Tillsammans är vi starka!
Erik Hamrèn

Lagbild från Almedalen med Special Olympics United. Foto: Bo-Göran Kristofferson.