Reflektioner från Rio

40 matcher spelade i VM. Drygt 60 timmar fotboll, 117 mål, och så ett bett då...
Två dagar kvar av gruppspelet. Två dagar kvar i Brasilien för mig. Känslan är fortfarande: faan, vi skulle varit med här!!! Men det har varit en intressant och utvecklande tid här i Rio. Såväl fotbollsmässigt som personligt.

Fotbollsmässigt har jag sett och analyserat ett stort antal matcher och lag. Det har gett mig mycket. Jag ser väldigt många matcher annars också, men då har jag fokus på att följa de spelare som kan vara aktuella till vårat landslag. Då analyserar jag inte matcherna/ lagen så ingående som jag gjort nu under VM.

Några reflektioner:

- Fembackslinjen tillbaka
Så här långt i VM har ett antal lag valt att starta med en 5-backslinje. Exempelvis Chile, Mexiko, Costa Rica, Holland (mot Spanien och första halvlek mot Australien), Argentina (mot Bosnien första halvlek), samt Italien och Uruguay i sin match mot varandra.
Många lag avslutar en match med en 5-backslinje för att försvara en ledning. Vi gjorde det mot Irland borta exempelvis. Men inte så många lag startar med en 5-backslinje, de flesta använder sig av en 4-backslinje.

- Tre centrala mittfältare
Ingen ny trend, men väldigt utmärkande i VM så här långt. Spelare som ska vara skickliga både i den kreativa offensiva delen, men också klara att täcka stora ytor och vinna boll i försvar.
Det krävs stora tekniska kvalitéer, stor spelförståelse/speluppfattning, samt stora fysiska egenskaper av dessa spelare.

- Tre forwards (en central + två kantspelare)
Några lag har valt att spela med två forwards men de allra flesta har spelat med tre.
Kantspelare/ytterforwards som är skickliga att slå ut sin motståndare. Antingen med stor fart eller med att utmana, vara skicklig i 1-1 situationer. Många har båda dessa kvalitéer!
En central forward som är skicklig i boxen, bra avslutare både med fötter och huvud. Kan vara en bra bollmottagare och bra spelfördelare, men som också kan vara ett djupledshot.
I det defensiva arbetet har kantspelare/ytterforward en viktig uppgift att falla ned som en yttermittfältare när motståndaren trycker på. Laget får då snabbt ett 5-mannamittfält.

Jag gillar att se på offensiv, fartfylld fotboll. Så här långt i turneringen är jag mycket nöjd med vad jag fått sett. Med några få undantag har det varit en härlig offensivlust, med många mål i matcherna. Hoppas det fortsätter så även när gruppspelet är slut och "vinna-försvinna" matcherna börjar.

Under min tid här här i Rio har jag mött och pratat lite fotboll med två förbundskapten-kollegor: Gordon Strachan (Skottland) och Per-Mattias Högmo (Norge). Jag har också fått mig ett prat med Gustavo Poyet som är manager i Sunderland där Sebastian Larsson spelar, samt med Patrik Viera som arbetar för Manchester City. Alltid intressant med såna möten.

Jag har också fått möjligheten att se hur en stor TV-produktion går till. Många proffsiga o trevliga människor såväl framför som bakom kamrorna. Jag är imponerad av vilket arbete som de gör för att allt skall fungera i en direktsändning med allt vad det innebär.

Nu ser jag fram emot att komma hem för lite semester tillsammans med min hustru innan EM-kval äventyret startar till hösten. Längtar till den härliga, spännande, utmaningen: att ta oss till EM 2016 i Frankrike.
Hoppas ni är lika laddade och sugna på den utmaningen. Vi behöver ert stöd, er positiva energi. Vi behöver er kärlek. Tillsammans är vi starka!

Fotbollshälsningar från Rio,
Erik Hamrén