Brasilien-VM efter 20 matcher

RIO DE JANEIRO. Åtta dagar och 20 matcher. Mer än 1800 minuter VM-fotboll, mer än ett dygn. Och 60 fullträffar. Fan… Vi skulle ha varit med här!!

Det är skoj att det görs så väldigt många mål. Det har varit ovanligt öppet spel i de första gruppspelsmatcherna. Normalt är det ju lite låst ock avvaktande spel i inledningen av ett mästerskap eftersom man är lite rädd för att förlora den första matchen.
Detta mästerskap har uppvisat en härlig offensiv fotboll, med ett målsnitt på över tre per match.

De lag som har imponerat mest så här långt är Tyskland, Holland och Chile. Vill också nämna ett lag som Costa Rica som på pappret inte alls har ett särskilt märkvärdigt lag, men som ändå vann över Uruguay. Starkt!

Ett lag som inte fått till det är regerande världsmästarna Spanien. Vem hade trott att de skulle vara borta från fortsatt spel efter två matcher! Fotboll är oförutsägbar. Grymt små marginaler i toppfotbollen. Är dock övertygad om att Spanien snabbt kommer tillbaka. De jobbar bra med sin klubbfotboll och med sin landslagsverksamhet.

Rent organisationsmässigt har många lag överraskat mig med att spela med en fembackslinje. Holland gjorde det framgångsrikt mot Spanien men mot Australien fungerade det inte speciellt bra. Argentina gjorde det i sin match mot Bosnien och det fungerade inte alls. Både Holland och Argentina skiftade i paus tillbaka till sin ordinarie organisation.
Fembackslinje fungerar bra när man vill ha ett lågt försvarsspel och spela på kontringar i offensiven men sämre mot lag som man skall föra matchen.

Det var intressant att se Ryssland också. Vi har ju dom i vår EM-kvalgrupp. Jag hade sett ett par av deras träningsmatcher på datorn och fått information av Peter Wettergren, den av våra scouter som har huvudansvaret för Ryssland och som har sett dom live tre gånger innan VM.
Peter prickade för övrigt in tio av elva startspelare för Ryssland i matchen mot Sydkorea. Hans analys hur dom uppträder defensivt och offensivt stämde som alltid väldigt väl.

Söndag på Ipanema, trafiken avstängd.Härligt att få se så mycket fotboll! Men det är mycket jobb också. Jag går upp varje dag vid sextiden, förbereder en del saker till kommande matcher. Sedan brukar jag ta en lång promenad på Ipanema-stranden för att få lite luft och motion.
Därefter är det frukost och promenad till studion, det tar ungefär 20 minuter, för möten och genomgångar och ännu mera förberedelser innan sändningarna börjar vid 12 lokal tid. Jag är studion fram till 21.30 ungefär eftersom jag också ska/vill se de matcher som inte SVT sänder. Sen blir det en promenad hem till hotellet. Lite efterarbete och sen sängen.

Jag vet att det varit en del kritik mot mig och mina insatser som gästexpert i SvT. Och med all rätt. Jag kände mig väldigt obekväm och osäker i början och tyckte inte själv att jag var särskilt bra heller. Alla som prövat ett nytt jobb vet hur det känns den första tiden. Innan man har kommit in i hur saker och ting fungerar, vilka roller man har osv. Känns bättre nu även om mycket fortfarande är ovant för mig.

Sammanfattningsvis är det en otroligt utvecklande tid. Jag får dessutom en möjlighet att se, analysera, fler matcher än jag hade gjort om jag varit hemma eller rest runt i Brasilien.

Fotbollshälsningar från Rio,
Erik Hamrén