Svensk pojk och juniorfotboll bättre än någonsin

Claes Eriksson är spelarutbildningsansvarig på SvFF, samt förbundskapten för P18/96.

Om knappt två veckor sker lottningen inför kval (EM-kval 1) och slutkval (Elite Round) i fyra olika åldersgrupper inom UEFA:s EM-tävlingar på pojksidan. För tredje året i rad finns Sverige kvar i samtliga fyra tävlingar, och i U17-kategorin är vi rankade högre än någonsin (15:e plats i Europa).

Och jag håller med. Vi har nog aldrig varit bättre än nu! Det är ett långsiktigt och strategiskt arbete inom svensk fotboll som ger resultat. Framgången vi har nu är ett resultat av ett allt bättre arbete i klubbarna, en starkare tränarutbildning och att vår landslagsverksamhet har utvecklats med tiden.

De fyra lottningarna genomförs i Nyon på onsdag den 3 december. För Magnus Wikmans P99 startar resan mot U17-EM i Azerbajdzjan 2016, och för Tomas Turessons P97 inleds vägen mot U19-EM i Tyskland 2016.
Rankingen som ligger till grund för lottningen baseras på resultat i de tre senaste kvalen/slutspelen, Sveriges U17 rankas som sagt på rekordhöga 15:e plats och U19 på 24:e plats av 53 europeiska landslag.

Roland Nilssons P98 vann Nordisk pojkturnering i somras, och klarade sedan av sitt EM-kval 1 som gruppsegrare. Lottning av deras Elite Round sker på morgonen den 3 december, och i vår spelar Rolles P98:or för en plats i U17-EM i Bulgarien sommaren 2015.

För "mina egna" P96:or är målet U19-EM i Grekland 2015. Det första hindret passerade vi i måndags, men EM-kval 1 blev som väntat en mycket tuff tillställning.
Vi mötte Ukraina (som gick till EM-slutspel med den här åldergruppen som 17-åringar), Israel och Bulgarien (som båda är på frammarsch och tog sig till årets EM-slutspel för 19-åringar). Totalt sett gör vi en fullt godkänd insats nere i Israel med tre bra (eller mycket bra) halvlekar och tre mindre bra.

I matchen mot Ukraina har vi en ledning med 2-0 i halvtidsvilan efter en stark första halvlek. Tyvärr tappar vi i andra och släpper in Ukraina i matchen. Vid 2-2 ställning räddar Sixten Mohlin en straff och vi kommer undan med blotta förskräckelsen.

Mot värdnationen Israel kommer vi tyvärr inte upp i några högre höjder. Vi inleder bra och skapar en chans som Valmir Berisha tyvärr bränner. Därefter sjunker vår spelkvalitet och vi har märkbart svårt att få till någon het chans trots stort bollinnehav. Det var israelernas snabba omställningar som på ett tydligt sätt präglade matchen. Ironiskt nog lyckas vi kontra in ett avgörande i matchens sista sekund, genom Viktor Nordin. Otroligt glädjande och viktigt inför den sista och avgörande matchen i gruppspelet.

Där gav vi aldrig bulgarerna någon chans. Stabilt försvarsspel tillsammans med ett snabbt och effektiv anfallsspel gav oss en klar 5-1 seger. Här fanns inget mer att önska för en förbundskapten - en skön avslutning på en rolig vecka!
Våran nästa kvalomgång, Elite Round, lottas också den 3 december och kommer att spelas i mars 2015.

Det och mycket annat ser vi fram emot nästa år, men först ska vi ta oss tiden att glädjas och vara stolta över en mycket bra landslagssäsong 2014!

Claes Eriksson

Valmir Berisha, Carlos Strandberg och Isak Ssewankambo på kvaluppdrag med P18/96 i Israel.