Premiär för damlandslag i futsal

Mufad Bajraktervic har utsetts till förbundskapten för för futsallandslaget dam som startar sin verksamhet inom kort.

I februari 2019 arrangerar Uefa det allra första EM-slutspelet i futsal för damer. Svenska Fotbollförbundet har under en längre tid diskuterat tidpunkten och formerna för att starta ett damlandslag och nu är det klart.

Förbundskapten för det nya landslaget blir Mufad Bajraktarevic, för dagen tränare för Norrköping FK:s herrlag i futsalligan. Premiärlandskampen kommer att spelas mot Tjeckien på hemmaplan i början av april.

Den 11 december 2012 spelade Sverige den första herrlandskampen i futsal mot Frankrike. Nu startar Sverige ett damlandslag som under 2018 kommer delta i kvalet till futsal-EM 2019.
EM-slutspelet 2019 kommer att spelas med fyra lag och föregås av två kvalomgångar.
Hur många nationer som kommer att delta i EM är fortfarande oklart och därför vet man in nuläget inte heller exakt hur gruppindelningen i första omgången av EM-kvalet kommer att se ut. Kvalomgång två kommer att omfatta 16 lag i fyra grupper där segrarna sedan gör upp i slutspelet.

– Det har pågått diskussioner en längre tid om när och hur vi ska starta ett damlandslag. När Uefa beslutade att starta ett Europamästerskap för damer kände vi att det är rätt läge att vara med från början och då började vi titta på det mera i detalj, säger Per Broberg som är utvecklingsansvarig för futsal hos SvFF.

– Vi har haft ett arbete som pågått under hösten kan man säga och kikat lite på struktur, organisation och då även vilka personer som ska bli involverade i starten av den här verksamheten.

Och hur tror du att Sverige kommer att stå sig i konkurrensen?
– Vi har ju spelat matcher med vårt flicklandslag från 2016 och hur hårt man kan dra parallellerna där är väl oklart. Vi har mött Spanien, Portugal och Italien med 17-åringarna och man får säga att vi ligger efter, men samtidigt tycker jag inte att glappet är så stort där som det kanske är på herr- och pojksidan, säger Broberg och fortsätter:

– Det är klart att de bästa lagen på damsidan, framför allt kanske Spanien, Portugal och Ryssland, de ligger ett par snäpp över oss. Framför allt har de en struktur för futsal i de länderna med tävlingsspel och utbildningar dit vi inte har kommit ännu och särskilt i Spanien och Portugal har man spelat i många år på dam- och flicksidan. Jag hoppas att vi kan stå oss bra i konkurrensen mot det övriga skiktet som kommer där bakom.

Den som ska leda det nya damlandslaget är utsedd och det blir Mufad "Muffe" Bajraktarevic, 37 år, som för dagen är tränare i Norrköpings Futsal Klubb, som spelar i SFL Norra.
Så här beskriver han sig själv som tränare:

– Jag är väl en ganska modern tränare skulle jag vilja påstå, den nya generationens tränare om man så vill. Jag bestämde mig ganska tidigt för att jag ville bli tränare, har alltid varit en lagspelare med taktiskt kunnande så det kändes som rätt väg att gå. Började inom fotbollen men har alltid haft ett öga för futsal och tidigare five-a-side. Förra säsongen bestämde jag mig för att till fullo fokusera på futsal så för tillfället har jag lagt fotbollen åt sidan och tränar bara Norrköping.

Bajraktarevic ser fram emot att komma igång med det nya laget, även om det kan finnas utmaningar i att vara först ut och starta en helt ny verksamhet.

– För min del är det ju skönt att Per har gjort den här resan en gång tidigare med herrlandslaget. Det hade varit tuffare om man kom in här och inte hade någonting alls att utgå ifrån. Som det är nu så sitter ju Per på mycket erfarenhet, vilket jag tror kommer att bli supernyttigt, säger "Muffe".

Så här ser han på den uppgift som väntar:
– Utmaningarna är stora, men det gäller att se det som möjligheter. Som Per nämner så tror jag också att Sverige står sig bra med tanke på att vi har en stark fotbollskultur på damsidan, som man säkert kan dra nytta av i det här fallet. Mitt jobb blir till en början att se över vilka spelare vi har att tillgå. Det finns ett par riktigt bra klubblag som har kommit en bra bit på vägen, men tyvärr är vi inom damfutsalen i ett sådant skede att vi inte har någon nationell liga idag, utan man måste nästan vrida och vända på varenda sten för att se var guldkornen finns.

Futsal är fortfarande en relativt ung sport i Sverige och Per Broberg menar att just det faktum att det startas ett damlandslag kan komma att betyda mycket för utvecklingen för svensk damfutsal både på kort och lång sikt.

– Vi hoppas ju att landslaget kan bli ett lok för damfutsal generellt, så kan man väl säga. Den erfarenheten har vi ju också från herrsidan att det blir lite skjuts framåt bland spelare och föreningar när man har landslagsspel att sträva mot.

Damlandslaget futsal 2018

  • 1-2 april, Tjeckien hemma
  • 14-19 juli, Läger + Finland borta (Helsingfors)
  • 21-26 aug, EM-kval, preliminary round
  • 11-16 sep, EM-kval, main round
  • 14-17 feb 2019, EM-slutspel (4 lag)

Fler läger/matcher kan tillkomma.under året.