Chamoun ordnade premiärkryss

Daniela Chamoun satte Sveriges 2-2-mål med sju sekunder kvar att spela.

Det blev kryss, 2–2, mellan Sverige och Tjeckien i den historiska första futsallandskampen för damer. Det såg Daniela Chamoun till när hon kvitterade med bara sju sekunder kvar av matchen.

Det skrevs historia i Nya Idrottshuset i Örebro när domarna blåste igång landskampen, den allra första för Sverige. En avvaktande inledning på matchen bytte skepnad något när Amanda Olsson i det svenska målet fick komma ut snabbt och avvärja ett tjeckiskt friläge efter två minuter. Strax därpå var Daniela Chamoun framme och var nära att sätta ledningsmålet bara sekunder senare.

Chamoun och Nazanin Vaseghpanah hade ett antal fina kombinationer mellan sig matchen igenom och Sverige såg starka ut i sitt pivot-spel där man hade jobbade hårt och höll fast bollen. Bollinnehavet växte och växte för Sverige och chanserna fanns där, men en väldigt duktig tjeckisk målvakt höll tätt.

Lagkapten My Olofsson Hjelm hade i princip räknat in 1–0 när hennes boll gick mot krysset efter 12 spelade minuter men inte ens då kunde Sverige spräcka nollan. Därför kom 0–1 från Tjeckien lite som en blixt från klar himmel då Stanjurova bombade in bollen efter en frisparksvariant som tog svenskarna på sängen med kvarten spelad. Mot slutet av halvleken sjönk den svenska spelkvaliteten något men man hade klara förhoppningar om seger även om man låg under med matchens enda mål i paus.

Amanda Olsson byttes ut mot Isabella Gustavsson till andra, ett planerat byte sedan tidigare, och Sverige fortsatte rulla boll fint, och framförallt hålla tätt bakåt. Efter fyra minuter kom en dubbelchans som osade mål då Daniela Chamoun och Nazanin Vaseghpanah hade varsina kanonlägen med mer eller mindre öppna mål båda gångerna. Men inte ens då ville bollen rulla över mållinjen. Istället gjorde Tjeckien 0–2 strax därpå genom ett långskott som smet under Isabella Gustavsson.

Linn Miskulin skrev in sig i historieböckerna som Sveriges allra första målskytt.Till slut skulle nollan spräckas. Linn Miskulin drog till från långt håll och bollen tog på en motståndare och sedan in i mål till 1–2 med drygt åtta minuter kvar att spela. Helt rättvist och dessutom historiskt, då Miskulin blev Sveriges första målskytt i landslagssammanhang. Målet gav svenskarna råg i ryggen och Isabel Aguilar träffade ribban med ett bra skott minuten senare.

Precis när det såg ut som att Tjeckien ändå skulle klara sig undan med en uddamålsseger, slog Daniela Chamoun till. Förbundskapten Mufad Bajraktarevic plockade ut målvakten under en time-out med 19 sekunder kvar och satte in My Olofsson Hjelm istället. Det gav effekt. Daniela Chamoun fick bollen långt ut till höger, dribblade sig loss och satte dit 2–2 med bara sju sekunder kvar, ett lika rättvist som härligt mål för det svenska laget.

Efter slutsignalen var Bajraktarevic nöjd med det mesta han såg:
– Vi är glada, speciellt över prestationen som sådan. Visst är det skönt att vi inte förlorar men det är prestationen som är det viktiga. Med tanke på vad vi tränat på så gör vi det fantastiskt och hellre 2–2 än förlust, säger han och utvecklar:

– Det är vi som har mest boll och flest chanser under matcher. Två bollar tar i ribban och några dansar på mållinjen samt ett par skott utanför, så sett ur det perspektivet är det synd att vi inte vinner. Men det var vår första match någonsin och det var nervöst i början, det syntes. Men när nerverna släppte visade vi att vi kan spela riktigt bra.

Vad är du mest nöjd med?
– Försvarsspelet, det är det vi jobbat hårdast med. Sedan är vårt pivot-spel med våra targets där uppe väldigt bra också. Det är mycket vi tar med oss till returen imorgon, då ska vi vinna!

Någon spelare som du tycker stack ut lite extra?
– Defensivt gör alla det dom ska men det var kul att se en sådan som Isabel Aguilar, en tjej från Skåne som inte känner de andra sedan innan. Under matchen såg man verkligen vad hon har i sig.

Upplagt av: Marcus Löfström

Futsal Damlandskamp
Arena: Nya Idrottshuset, Örebro (Plan 1)
Publik: 315
Domare: Ademir Avdic
2 - 2
Tjeckien
 • 16 Eliska Stanjurová
 • 27 Markéta Kopliková
Avslutad
Starttid: 2018-04-01 17:00
Halvtidsresultat: 0 - 1
Sändes på C More

Händelser

Uppställningar

Tjeckien

 • 1. Lenka Kuglerova (MV)
 • 17. Jana Sousková (MV)
 • 2. Lucie Kupilikova
 • 4. Sárka Brázdova
 • 5. Iva Odehnalová
 • 6. Barbora Hylová
 • 7. Adéla Ondrásková
 • 8. Katerina Waszutová
 • 9. Nikola Danihelková
 • 10. Eliska Stanjurová
 • 11. Veronika Svobodová
 • 12. Clara Soquessa
 • 14. Markéta Kopliková
 • 16. Petra Pospisilová
 • 18. Denisa Brenková

Matchinformation

Nya Idrottshuset, Örebro (Plan 1)

Hitta hit

Förstedomare: Ademir Avdic, Skövde

Andredomare: Filip Nesnera, Czech

Tredjedomare: David Glavonjic

Matchnummer: 900600001