Första segern för damlandslaget

Sverige tog sin allra första seger. Efter en stark andra halvlek kunde Sverige vända matchen och vinna med 2–1 mot Tjeckien.
– Välförtjänt sett till vår prestation, säger förbundskapten Mufad Bajraktarevic.

Efter 2–2 i premiärmatchen ställdes Sverige återigen mot Tjeckien. Inledningen av första halvlek i Nya Idrottshuset var händelsefattig. Sverige hade visserligen mest bollinnehav, men de första halvchanserna skapades från tjeckiskt håll. Efter två minuter hade motståndarna ett långskott som gick över och åtta minuter in i matchen spelade Tjeckien fram sig till en ny chans. Bollen rullade in i målområdet, men i sista stund kunde en svensk tå styra undan målchansen.

Sverige jobbade sig in i matchen, men hade svårt att skapa de riktigt heta målchanserna. Farligast blev det när Daniella Chamoun och Nazanin Vaseghpanah kombinerade i anfallsspelet och efter tio minuter kom första läget. Chamoun dribblade sig förbi och spelade fram till Vaseghpanah, vars tillbakapassning skapade en straffsituation efter misstänkt hands på tjeckisk försvarsspelare.

I nästa byte kom Sveriges första jättechans. Chamoun spelade återigen fram Vaseghpanah, denna gången med en läcker chipp, som blev helt fri vid straffområdeslinjen. Vaseghpanah sköt på uppstuds, men den tjeckiska målvakten rusade ut från mål och stoppade skottet. Momentet senare kunde Tjeckien istället spräcka nollan via en kontring. Veronika Svoboda kom fri mot Amanda Olsson och satte 1–0 i högra hörnet, ett resultat som också stod sig i halvtid.

– En okej halvlek från vår sida, men jag tycker att vi är lite för bekväma och nöjda efter första matchen. Vi går för vinst och det märks att tjeckiskorna också är revanschsugna. Vi ska göra lite småkorrigeringar för att hitta tillbaka till det vi gjorde igår, sa Mufad Bajraktarevic till Cmore inför andra halvlek.

"Muffes" taktiksnack gav resultat direkt. Andra halvlek startade i ett rasande tempo och redan efter 30 sekunder kom kvitteringen när Maria Poli på ett skickligt sätt nickskarvade bollen fram till Chamoun som vek in från höger och satte bollen hårt i bortre hörnet. Någon minut senare var det dags igen när My Olofsson Hjelm snappade upp bollen vid mittlinjen och drog iväg ett skott som styrdes in i mål via ett tjeckiskt ben.

Ledningsmålet gav Sverige ytterligare energi och laget fortsatte att rada upp chanser i kombination med att Tjeckien slarvade något i försvarsspelet. Ida Hedstad slet sig loss och brände ett friläge och några sekunder ropade Sverige på ny straff efter ännu en handssituation.

Sverige hade bud på fler mål och visade upp ett fyndigt anfallspel, men Tjeckien var inte heller ofarliga. Amanda Olsson fick bland annat göra en jätteräddning och med fyra minuter av matchen gjorde Tjeckien ett sista drag för att få till en kvittering. Målvakten byttes ut mot en västspelare för skapa numerärt överläge i offensiven, men Sverige höll undan och kunde ta sin allra första seger.

– Det var jätteskönt att vinna. Vi fokuserade mest på våra prestationer, men att komma härifrån med en seger och ett kryss är jättekul. Speciellt med tanke på att Tjeckien hållit på längre än oss. Sett till insatsen på planen var det också välförtjänt.

Mufad Bajraktarevic var väldigt nöjd med spelarnas uppryckning i andra halvlek och vändningen som ledde till seger.

– Första halvlek var vi inte nöjda med. Vi var mätta efter igår och det behövdes en liten hårtork för att få igång spelarna. Vi dominerade totalt i andra halvlek och fick ett tidigt mål som gav oss medvind. Upphämtningen igår och vändningen idag har gjort att vi byggt en bra feeling i laget.

Hur nöjd är du med de här två matcherna?

– Jag har fått de svaren jag ville ha. Hela tränarstaben är jättenöjda med de här dagarna i Örebro, det har till och med varit bättre än väntat. Det här var ett bra avstamp inför nästa samling där vi kan flytta fram målsättningarna.

Upplagt av: Marcus Heed

Futsal Damlandskamp
Arena: Nya Idrottshuset, Örebro (Plan 1)
Publik: 239
Domare: Filip Nesnera, Czech
2 - 1
Sverige
Tjeckien
 • 12 Veronika Svobodová
Avslutad
Starttid: 2018-04-02 12:00
Halvtidsresultat: 0 - 1
Sändes på Sportkanalen

Händelser

Uppställningar

Tjeckien

 • 1. Lenka Kuglerova (MV)
 • 17. Jana Sousková (MV)
 • 2. Lucie Kupilikova
 • 4. Sárka Brázdova
 • 5. Iva Odehnalová
 • 6. Barbora Hylová
 • 7. Adéla Ondrásková
 • 8. Katerina Waszutová
 • 9. Nikola Danihelková
 • 10. Eliska Stanjurová
 • 11. Veronika Svobodová
 • 12. Clara Soquessa
 • 14. Markéta Kopliková
 • 16. Petra Pospisilová
 • 18. Denisa Brenková

Matchinformation

Nya Idrottshuset, Örebro (Plan 1)

Hitta hit

Förstedomare: Filip Nesnera, Czech

Andredomare: David Glavonjic

Tredjedomare: Ademir Avdic, Skövde

Matchnummer: 900600002