Succéhelg för futsallandslagen

Tre segrar och ett kryss blev utdelningen när damerna gjorde sina allra första futsallandskamper och herrarna besegrade Lettland två gånger.

Under påskhelgen arrangerades fyra landskamper i Örebro. I Nya Idrottshuset ställdes herrarna mot Lettland och damerna hade historisk premiär mot Tjeckien.

Söndagen inleddes med den allra första landskampen på damsidan. Sverige mötte Tjeckien, som tog ledningen med 2–0 tidigt i andra halvlek. Till slut spräcktes nollan när Linn Miskulin skrev in sig i historieböckerna som Sveriges allra första målskytt. Det såg ut att bli förlust i premiärmatchen, men med sju sekunder kvar kvitterade Daniella Chamoun till 2–2 och ordnade ett kryss.

Senare på kvällen gjorde herrarna entré i Nya Idrottshuset. Ett piggt Sverige tog ledningen genom Petrit Zhubi, men Lettland höll sig kvar i matchen och kvitterade tre gånger. En lettisk utvisning med fyra och en halv minut kvar gjorde att Sverige fick numerärt överläge och på frispark tryckte Albert Hiseni in 4–3, som också blev segermålet.

– Lettland är ett bra lag med betydligt större erfarenhet av landslagsspel än oss. Vi förväntade oss en tuff match, både fysiskt och spelmässigt. Att vi lyckades stå upp så bra som vi gjorde är vi väldigt nöjda med, sa assisterande förbundskapten Lasse Ternström efter matchen.

På annandagen fortsatte futsalhelgen i Örebro med två returmöten. Damerna följde upp söndagens kryss med att ta sin första seger. Sverige låg under i halvtid, men kom ut som ett nytt lag efter paus och satte två snabba mål. Maria Poli nickskarvade fram till Daniella Chamoun som gjorde sitt andra landslagsmål och någon minut senare var det dags igen när My Olofsson Hjelms skott styrdes in via ett tjeckiskt ben.

Efter matchen var förbundskapten Mufad Bajraktarevic nöjd med damlandslagets första samling.
– Jag har fått de svaren jag ville ha. Hela tränarstaben är jättenöjda med de här dagarna i Örebro, det har till och med varit bättre än väntat. Det här var ett bra avstamp inför nästa samling där vi kan flytta fram målsättningarna.

Herrarnas avslutning blev en svängig historia. Sverige fick en drömstart mot Tjeckien och ledde med 2–0 efter 90 sekunder. Men sedan hände något. Efter 14 minuter var ställningen 3–3, men ytterligare ett ledningsmål av Petrit Zhubi gjorde att Sverige kunde andas ut i halvtid.

Andra delen inleddes i rasande tempo. Målen trillade in och på bara fyra minuter hade 4–3 blivit 6–5. Till slut ryckte Sverige ifrån igen och vann med 8–6, den andra raka segern mot Lettland och ett fint facit inför kommande matcher.

Upplagt av: Marcus Heed