Hiseni avgjorde mot Lettland

Bildetxt=Svenskt jubel efter Albert Hisenis avgörande 4-3-mål mot Lettland.

De svenska herrarna kunde efter en målrik historia slå Lettland med 4–3 i Örebro. Albert Hiseni och Robin Armandt blev stora hjältar för det svenska laget.

Inledningsvis handlade det mesta om Sverige, och inte minst Petrit Zhubi. Svensken flög fram som en virvelvind och fick sitt första läge redan efter 42 sekunder. Efter ytterligare ett läge kom också ledningsmålet från just Zhubi från nära håll, väldigt fint framspelad av Albert Hiseni med en klackspark. En rättvis ledning i det läget för ett piggt Sverige.

Sverige fortsatte spela bra ytterligare någon minut men Lettland började kriga sig in i matchen med tufft fysiskt spel och omställningar. Inte minst när Petrit Zhubi kom i friläge efter 3.45 och fick se sig överkörd av Lettlands målvakt, en handling som innebar gult kort och frispark. Frisparken ledde dock inte till svenskt mål, men väl ett för Lettland. En spelvändning innebar 1–1 från Igors Avenesovs som fick öppet mål.

Det svenska laget fortsatte äga mycket boll men hade under några minuter i mitten av halvleken svårt att hitta de där riktigt heta chanserna. Lettland var å sin sida inte alls ofarliga men 1–1 kändes rättvist sett till matchbilden.

Då bestämde sig Mathias Etéus för att kliva in i handlingarna ordentligt. Fehim Smajlovic spelade fram honom till ett kanonläge med 35 sekunder kvar som räddades fint, men Etéus var inte färdig. Sverige behöll bollen och Etéus placerade snyggt in 2–1 vid stolproten, ett resultat som stod sig till paus.

Andra halvlek var bara 33 sekunder gammal när Lettland fick in 2–2, det efter att det svenska försvaret somnat till och släppt en spelare vid bortre stolpen. Och fler mål, i båda riktningar, skulle komma den här kvällen.

Fehim Smajlovic tryckte nämligen in 3–2 till Sverige på en frisparksvariant i den högre skolan, där Smajlovic smugit upp och blivit fri vid bortre stolpen. Men trots en fortsatt bra svensk period skulle Lettland inte ge sig. 3–3 kom tre minuter senare efter en bruten svensk kontring och snabb lettisk omställning.

Robin Armandt i det svenska målet fick visa vilken klass han besitter strax därpå. Men med fyra och en halv minut kvar var det hans lettiska kollega som fick ljuset på sig, då han med sitt andra gula kort för dagen tvingades kliva av. Två minuters numerärt överläge för Sverige således och det räckte med en frispark efter utvisningen för nytt mål. Albert Hiseni tryckte in 4–3 på pass från Mathias Etéus.

Sverige höll undan resten av matchen, där Robin Armandt räddade segern med en smått briljant räddning då det bara återstod fem sekunder av matchen. Seger 4–3 på hemmaplan således för svenskarna.

– Lettland är ett bra lag med betydligt större erfarenhet av landslagsspel än oss. Vi förväntade oss en tuff match, både fysiskt och spelmässigt. Att vi lyckades stå upp så bra som vi gjorde är vi väldigt nöjda med, säger assisterande förbundskapten Lasse Ternström.

– Vårt försvarsspel är också väldigt bra, speciellt den höga pressen vi jobbar med som ändå är något nytt för oss. Tyvärr fallerar vi lite i våra egna omställningar där Lettland straffar oss, det är något vi ska jobba med till matchen imorgon. Annars kontrollerar vi det relativt bra, organiserat och fint, fortsätter han.

Det fanns ett par spelare som stod ut lite extra, menar Ternström vidare.
– Robin Armandt i mål gör en väldigt bra match och sedan tycker jag Kristian Legiec står för kvalitet matchen igenom. Vi ska ta med oss de fyra målen vi gör på fasta situationer till imorgon, och att vi står upp fysiskt och spelmässigt.

Upplagt av: Marcus Löfström

Futsal Herrlandskamp
Arena: Nya Idrottshuset, Örebro (Plan 1)
Publik: 517
Domare: Fredric Nilholt
4 - 3
Lettland
 • 3:49 Igors Avanesovs
 • 20:28 Igors Avanesovs
 • 30:17 Konstantins Zabarovskis
Avslutad
Starttid: 2018-04-01 19:30
Halvtidsresultat: 2 - 1
Sändes på C More

Händelser

Uppställningar

Lettland

 • 1. Kaspars Zurovs (MV)
 • 12. Kaspars Nerets (MV)
 • 2. Arturs Jerofejevs
 • 3. Janis Pastars
 • 4. Maksims Sens (K)
 • 5. Igors Avanesovs
 • 6. Jevgenijs Hercbergs
 • 7. Oskars Ikstens
 • 8. Konstantins Zabarovskis
 • 9. Miks Babris
 • 10. Matiss Babris
 • 11. Jurijs Halimons
 • 13. Romans Rozkovskis
 • 14. Germans Matjusenko

Matchinformation

Nya Idrottshuset, Örebro (Plan 1)

Hitta hit

Förstedomare: Fredric Nilholt, Tumba

Andredomare: Eduards Fatkulins, Lettland

Tredjedomare: Haris Curovac

Matchnummer: 900501007