Inget EM-hopp kvar för Sverige

Danny Welbeck gjorde 3-2 för England och släckte allt EM-hopp för Sverige.

Sverige har inte längre någon chans att ta sig vidare från gruppspelet i EM. När krutröken skingrats i Kiev efter en tät, fysisk och händelserik drabbning stod England som segrare med 3-2.
Exit Sverige.

– Stor sorg. Jag tycker att vi har förtjänat poäng i båda matcherna. Jag är väldigt stolt över grabbarna, hur vi spelade fotboll och hur vi uppträdde i båda halvlekarna här idag och i andra halvlek mot Ukraina. Men man ska vinna de här matcherna också, sade förbundskapten Erik Hamrén till TV4 direkt efter slutsignalen.

Den första halvleken mellan Sverige och England präglades av mycket kamp på mittfältet. Engelsmännen ägde mera boll och Sveriges anfall var korta och avsluten kom från långt håll av Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström.
Matchens första riktiga farlighet kom i den 7:e minuten när Scott Parker med ett skott från tjugo meter tvingade Andreas Isaksson till en avancerad räddning högt upp i sitt högra hörn.

I den 23:e minuten tog England ledningen. Lagkapten Steven Gerrard slog ett av sina patenterade långa inlägg och klubbkompisen från Liverpool Andy Carroll gick till väders mellan Andreas Granqvist och Olof Mellberg och nickade in bollen lågt nere vid Andreas Isakssons högra stolpe.

Tidigt i andra halvlek kunde Sverige kvittera till 1-1. Zlatan Ibrahimovic sköt en frispark i muren, returen gick ut till Ibrahimovic igen som fick halvträff på volley, vilket blev till en framspelning till Olof Mellberg som med vänstern skickade bollen i mål via en engelsk försvarare. Målet klassades officiellt som självmål av Uefa.

Olof Mellberg gjorde en stormatch, här jubel efter 2-1, men fick ingen lön för mödan.Olof Mellberg var dock inte färdig med sitt målskytte. I den 59:e minuten slog Sebastian Larsson en inläggsfrispark som Mellberg mötte med pannan och Joe Hart i det engelska målet kunde bara titta långt efter bollen som gick in i bortre gaveln.

Precis som mot Ukraina fick Sverige inte vara i ledning särskilt länge. Bara fem minuter senare kom engelsk kvittering till 2-2 genom Theo Walcott. Ett engelskt inlägg rensades ut till Walcott strax utanför straffområdet och hans skott ställde skymde Isaksson helt.

Sverige var nära ett nytt ledningsmål i den 75:e minuten när Martin Olsson elegant tog sig fram på vänsterkanten och spelade snett-inåt-bakåt till Kim Källström vars högerskott gick strax över.
Minuten efter lossade Ibrahimovic stora kanonen och tvingade Joe Hart till en fin parad.

I stället blev det ridå ner för Sverige i den 78:e minuten när Danny Welbeck efter en snabb engelsk omställning med ett konstnummer förlängde Theo Walcotts inlägg in bakom Isaksson.

Efter 3-2-målet gjorde Erik Hamrén två byten i tät följd. Elmander och Elm ut, Rosenberg och Wilhelmsson in.
Sverige gjorde allt för att forcera och åstadkomma en kvittering samtidigt som England å sin sida gjorde sitt bästa för att få tiden att gå.
Det farligaste som skedde under slutminuterna var att Steven Gerrard fick fritt läge på tilläggstid efter att Sverige kastat hela manskapet framåt. Andreas Isaksson gjorde en prakträddning och gav därmed Sverige ett sista hopp under de två minuter som då återstod. Något läge till förlösande kvittering kom dock aldrig.

Sverige är därmed helt utan chans till avancemang och har bara äran att spela för i avslutningsmatchen mot Frankrike.
– Denna gången lyckades vi inte, men jag tycker vi ska vara stolta efter dagens match.
– Vi gjorde det bättre än dom idag, men skillnaden är att dom gör tre, vi gör två, sade lagkapten Zlatan Ibrahimovic till TV4 en stund efter matchen.

– Kvalitetsmässigt tycker jag att det vi presterar på planen är riktigt bra.
– Men fotboll handlar till slut inte så mycket om hur man spelar, utan vad man får med sig för resultat, konstaterade Kim Källström.