Mirakelvändning i Berlin!

Rasmus Elm sätter 4-4 mot Tyskland i minut 93.

Hela Sverige verkade förberett på en tuff resa i Berlin. Det blev värre - i en halvlek. Tyskland spräckte nollan tidigt, dominerade och gick fram till 3-0 i halvtid. I andra gjorde man tidigt 4-0 men Sverige lyckades på ett osannolikt sätt komma tillbaka och göra 4-4 i ett makalöst målfyrverkeri!

Det är fullt möjligt att en del svenska tv-tittare stängde av i halvtid (0-3), eller tio minuter in på andra (0-4). Frågan är om de tror på det när de får höra att matchen slutade 4-4? Och att de missat en fotbollshalvlek som kommer att bli klassisk.

- Jag vet inte om det går att förklara, sa Zlatan Ibrahimovic efteråt till Kanal 5.
- Sist vi var här fick vi med oss fantastiska minnen, men den här gången var det ännu bättre. Individuellt vet jag inte men som lag är det här nog bland det bästa jag varit med om.

Inte ens Erik Hamrén kunde riktigt tro på det direkt efter slutsignalen.
- Nä, nä, ligga under 3-0 i halvtid och inte haft en chans. Vi sa att vi skulle gå ut och visa moral, det blir fler matcher i det här kvalet men det är klart att det här var kört..., sa en tagen Hamrén och konstaterade:
- Och jävlar vilken moral de visade.

För Sverige var det viktigt att förhindra hemmalaget en bra start. Vart åt det lutade fick man dock en föraning om med bara dryga minuten spelad. Thomas Müller fick första jättechansen, två gånger om dessutom men avslutet gick via Isaksson stolpe ut.

Klose gör 1-0 och något som ser ut som en svensk golgatavandring inleds.Matchbilden därefter liknade box play i hockey. Sverige hamnade väldigt lågt och Tyskland sågade sig fram. Det krävdes fem minuter till innan hemmalaget fick första utdelningen. Philipp Lahm vrickade fram Marco Reus till vänster i straffområdet och Dortmund-talangen lade bollen snett inåt bakåt till Miroslav Klose som fick på ett klassavslut nära vänstra krysset bakom en chanslös Andreas Isaksson.

Med kvarten spelad kom tvåan på ett snarlikt sätt. Skillnaden var att Isaksson parerade Kloses första försök men fick se returen gå i mål. Kloses 64:e landslagsmål innebär att han därmed bara är ett mål ifrån att tangera Gerd Müllers tyska rekordnotering.
3-0 (39:e) kom också när regnet börjat falla över Berlin. Thomas Müller nickade fram Per Mertesacker. Isak blev vansinnig då domaren missat en hands på Klose momentet innan och ådrog sig ett gult kort på kuppen.

- Det är bland de bästa lag jag mött under mina 65 landskamper. Med 3-0 i halvtid känns det ganska hopplöst faktiskt, sa Johan Elmander och menade att fokus borde vara att hålla nollan efter paus och försöka hålla i bollen och skapa något framåt.

Och det var nog ett ödmjukt, realistiskt konstaterande. Ledordet "avsluta snyggt" präglade Sveriges insats efter paus då man bytte in Källström och Kacaniklic. Man lyckades sätta en högre press och få mer sammanhängande perioder av bollinnehav.

Dessvärre är inte Tyskland bara mästare på att föra matcher, de behärskar även omställningsspel synnerligen kompetent. Tio minuter in på andra halvan kunde Thomas Müller därför kika upp från sin högerposition och hitta Mesut Özil som distinkt satte 4-0.

Det kändes som ytterligare ett bidrag till en bergsäker seger men värdet av målet skulle visa sig bli till sand. Hur otroligt det än då kunde verka så skulle Sverige komma att ruska liv i matchen.

Erik Hamréns Sverige går aldrig mållöst från tävlingslandskamper och det bevisade man en gång till.

I den 62:a minuten iscensatte svenskarna en snabb omställning. Kim Källström (inbytt efter paus) lyfte en precis och lång boll till Zlatan Ibrahimovic som kunde knoppa in reduceringen. Bara minuter efter slog Källström samma pass igen och Mikael Lustig som dröjt kvar offensivt kunde forcera in 4-2. Den hastiga utvecklingen skakade Tyskland och gav svenskarna energi, bara minuterna senare var Lustig i läge att reducera en gång till och tyskarna skulle få mer problem när andra halvleken utvecklades till rena rock'n'roll-fotbollen.

Johan Elmander reducerade till 4-3 på inspel från Kacaniklic i 76:e minuten. I 85:e minuten vann Johan bollen i duell med målvakten Neuer och kunde servera nyinbytte Tobias Sana ett ypperligt läge att sätta kvitteringen men avslutet satt över målramen. Tyskarna hade därefter ett stolpskott.

Rasmus Elm 4-4.Det som såg ut som en färdigspelad match i halvtid för Tysklands del blev en match där Tyskland i slutfasen försökte få minuterna att gå för att klara poängen. Men det skulle inte lyckas, båten var i gungning. Källström pumpade in en ny boll mot straffområdet, Zlatan vann nickduellen och Rasmus Elm sköt den i sank i tredje övertidsminuten - 4-4!

- Jag kände knappt mina ben, jag var för trött för att tänka, bara att skjuta, lyckligtvis gick den in, sa Elm.

En fullständigt sanslös utveckling av matchen och de som stängde av tv:n i halvtid, eller efter 4-0, kan förmodligen inte tro att det är sant.
- Att ta in 0-4 borta mot Tyskland får man väl vara nöjd med trots allt, log Elm som ändå inte ville ranka matchen högst,
- Vi vann ju inte.

Kim Källström var lyckosam i sitt inhopp efter paus.
- Vi satsade allt på ett kort i andra halvlek och det lyckades den här gången. Vi får spela oftare i Berlin, sa Källström.

I samma kvalgrupp spelade ikväll Färöarna-Irland 1-4 och Österrike-Kazakstan 4-0. Tyskland toppar tabellen, tre poäng före Sverige men med en match mer spelad och med en oväntad och historiskt oväntad poängförlust på hemmaplan i bagaget.

Sveriges startelva: 1 Andreas Isaksson - 2 Mikael Lustig, 4 Andreas Granqvist, 3 Jonas Olsson, 17 Behrang Safari - 16 Pontus Wernbloom, 6 Rasmus Elm - 7 Sebastian Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic [K], 18 Samuel Holmén - 11 Johan Elmander.

Ersättare: 12 Pär Hansson, 23 Johan Dahlin - 5 Martin Olsson, 8 Anders Svensson, 9 Kim Källström, 13 Adam Johansson, 14 Tobias Sana, 15 Michael Almebäck, 19 Alexander Kacaniklic, 20 Marcus Berg, 21 Christian Wilhelmsson, 22 Mathias Ranégie.