Armenteros räddade 1-1 i debuten

Armenteros

Länge såg det ut att sluta med norsk seger efter målet i slutminuten av första halvlek. Sverige kom inte upp i nivå efter den sensationella segermatchen mot Frankrike men repade sig och kom tillbaka under slutet av andra halvlek. Samuel Armenteros fick göra landslagsdebut och ordnade 1-1 med en nick på hörna.

Norge mot Sverige på Ullevål i Oslo. Janne Andersson mot Lars Lagerbäck. Ett på förhand hett möte mellan de nordiska grannländerna. Men första halvlek lämnade en hel del att önska – Sverige började bra men tappade skärpa när halvleken fortlöpte.

De båda lagen kände på varandra under inledningen och varvade uppställt försvarsspel med att rulla runt boll när den väl var vunnen. Inledningsvis gjorde Sverige det bra. Guidetti och Nyman pressade högt när tillfälle gavs och Claesson och Larsson centrerade så ytterbackarna kunde fylla på längst kanterna.

-Vi började bra under halvleken, men sedan började vi spela för svårt och gjorde misstag som bjöd in Norge i matchen, sa Sebastian Larsson till TV4 i paus.

Ja, bolltapp var vad som började karaktärisera slutperioden av första halvlek. Det svenska landslaget tappade skärpan och tappade boll i farliga situationer. Norge utnyttjade centrala bolltapp och hittade avslut. Johnsen försökte lobba över Nordfeldt vid ett tillfälle och hittade sedan avslut utifrån straffområdet vid ett annat. Det norska inledningsmålet skulle dock dröja till precis innan paus.

Där mellan hittade Sverige två lägen där Viktor Claesson fick den hetaste chansen efter Sveriges bästa anfall under första halvleken. Men Claesson trasslade in sig i egna ben och vinkade förgäves efter en straff – korrekt friat av domaren.

Till slut kom det norska målet. Norge fick ett inkast högt upp i plan och flyttade upp. Efter några dueller centralt i straffområdet hamnade bollen hos Elyounoussi som fyllde på i andra våg och tryckte dit 1-0 på volley i höjd med straffområdeslinjen.

- När vi inte ger bort bollarna skapar vi halvchanser. Vi hade greppet men bjöd in Norge genom slarv. De tog över och nu måste vi komma tillbaka, sa Sebastian Larsson i halvtid.

Halvtidsvilan gav dock ingen större effekt inledningsvis. Det svenska laget som kom ut efter paus hade fortsatt svårt att hitta lägen och efter 20 passerade minuter av den andra halvleken var det Nordfeldt som stått för den starkaste prestationen.

Norge spelade sig igenom på den svenska vänsterkanten och inlägget nickades sedan hårt mot mål. Nordfeldt fick dock händerna på bollen och kunde styra avslutet till hörna, i en situation där Pontus Jansson fick en smäll mot sitt knä och tvingades till byte.

Efter nickmöjligheten gör Sverige fyra byten där bland annat Samuel Armenteros kommer in och gör landslagsdebut. Bytena ger positiv energi och Sverige hittar tillbaka till en bättre period igen. Emil Forsberg kommer in med en härlig aura och skapar rörelse i anfallsspelet, Emil Krafth får ett läge och tvingar norska målvakten till en räddning och några minuter senare ska nämnda Armenteros presentera sig på riktigt.

På en hörna lämnas anfallaren, som kallades in till matchen mot Norge, själv i straffområdet och självsäkert skallar Armenteros bollen ner i backen och in i mål. Matchen är kvitterad och resultatet håller sig matchen ut. Armenteros räddar oavgjort, 1-1, i sin landslagsdebut.

- Jag vet inte hur man ska förklara. Det är en dröm att få representera Sverige, stolt över att få spela för mitt land. Det är största äran och det känns kul att få göra min debut och mål, säger Samuel Armenteros till TV4 efter matchen.

Junisamlingen kan nu summeras i 2-1 mot Frankrike i VM-kvalet och 1-1 mot Norge i bortalandskampen i Oslo. Förbundskapten Janne Andersson summerar Norgematchen och samlingen:

- Inledningen är ok men sen blir det sömnigt. Vi är inte riktigt där. Ska inte skylla på Frankrikematchen men det var kanske lite svårt att ladda om. Sen lyfter vi lite i andra men överlag ger vi Norge en för bekväm resa. Det är mycket jag inte är nöjd med från dagens match men vi förlorar inte till sist, säger Janne Andersson efter matchen och summerar det knappa året som förbundskapten:

- Det här var det sista som spelarna gör innan de går på semster. Bensinen var slut. Tittar man på matcherna vi haft är det en förlust och två oavgjorda, resten segrar. Som helhet är jag nöjd även om jag ville se lite mer i dag. Vi har haft ett bra år och har nu en väldigt spännande höst framför oss, avslutar Janne Andersson.

Sveriges startelva: Kristoffer Nordfeldt - Emil Krafth, Pontus Jansson, Filip Helander, Niklas Hult - Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Oscar Hiljemark, Sam Larsson - Christoffer Nyman, John Guidetti.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Herr A Landskamp
Arena: Ullevål Stadion
Domare: Daniel Stefanski
1 - 1
Norge
 • 45 Mohamed Elyounoussi
Avslutad
Starttid: 2017-06-13 19:45
Halvtidsresultat: 1 - 0
Sändes på TV4

Händelser

Uppställningar

Norge

 • 12. Ørjan Håskjold Nyland (MV)
 • 3. Even Hovland
 • 6. Håvard Nordtveit
  46’
 • 9. Alexander Toft Søderlund
  46’
 • 11. Mohamed Elyounoussi
 • 13. Anders Trondsen
 • 14. Per-Egil Hough Flo
 • 15. Sander Gard Bolin Berge
  46’
 • 16. Jonas Svensson
 • 19. Bjørn Maars Johnsen
  56’
 • 20. Mats Møller Dæhli
  83’

Ersättare

 • 1. Rune Almenning Jarstein
 • 2. Haitam Aleesami
  83’
 • 4. Sigurd Rosted
 • 5. Gustav Valsvik
  46’
 • 7. Ohikhuaeme Anthony Omoijuanfo
  46’
 • 10. Tarik Elyounoussi
  56’
 • 17. Birger Solberg Meling
 • 18. Ola Kristian Selnaes
  46’
 • 21. Fredrik Midtsjø
 • 22. Mathias Dyngeland
 • 23. Jo Inge Berget

Matchinformation

Domare: Daniel Stefanski, Polen

Ass. domare 1: Marcin Boniek, Polen

Ass. domare 2: Dawid Golis, Polen

Fjärdedomare: Reidar Gundersen, Norge

Matchnummer: 900101004