Viktor Claessons sensationella 2017

2017 var Viktor Claessons stora fotbollsår. Han var den ende som deltog i landslagets samtliga tolv landskamper, han gjorde en sensationell debut i Krasnodar och i ryska ligan. Och han "stal" jubileumsshowen för självaste Cristiano Ronaldo på Madeira när Sverige slog europamästarna och Viktor gjorde två mål.
– Det var ett sensationellt år, säger den trygge Värnamosonen.

För en grabb som från början inte hade en tanke på en fotbollskarriär, "målet var att ta en plats i IFK Värnamos A-lag", så har han gjort kloka val. Utvecklats färdigt i hemmamiljön, gått skolan klar, tagit steg för steg. När polarna började åka ut i Europa fortsatte han utvecklas i sin takt i Elfsborg.
– Vi är alla olika och efter fem år i Elfsborg kände jag mig redo för en flytt, säger Viktor.

Om uppväxten i moderklubben IFK Värnamo:

– Min första tränare var faktiskt Bosse Thern, Jonas pappa, och då pratar vi om 7-mannafotboll. Han var en duktig spelare, liksom en annan tränare vi hade som hette Jonny Gustafsson som gjort två landskamper också. När Jonas Thern lämnade tränarjobbet i Halmstad tog han hand oss 92:or, senare även 91:orna, vi var en bra årskull. Jonas är den bästa tränare jag haft.

Talangfabriken Värnamo: Joseph Baffo, Oscar Hiljemark, Simon Thern, Niklas Hult och Viktor Claesson– Överhuvudtaget har vi varit bortskämda med bra tränare i IFK. Vi tränade hårt och hade bra sparring – helt enkelt en bra träningskultur. Spelare som Simon Thern, Niklas Hult, Joseph Baffo, Loret Sadiku, Dennis Kozica och Dardan Mustafa. Senare även Gislavedssonen Oscar Hiljemark, inga dåliga spelare precis. Vi var vältränade och gjorde bra ifrån oss i cupspel så det ena ledde till det andra. Vi var offensivt orienterade som lag, vilket passade mig som spelare.

– På den tiden hade jag inte en tanke på annat än spel i klubben och att kanske någon gång få spela i A-laget. När vi kom upp i A-laget och vann Division 1 södra var det ett väldigt ungt lag. Även min bror Martin var med då, men han har slutat idag. När vi gick upp i Superettan fick jag glädjen att göra första målet för klubben där, vilket är ett fint minne än idag.

– Jag har aldrig varit en sådan som ställt för höga mål och skapat stress för mig själv. Det var viktigt att gå klart gymnasiet, för om det inte fugerade med fotbollen så skulle jag alltid klara mig själv på något sätt.

Om spelet i IF Elfsborg

– Att det blev Elfsborg efter framgången i Värnamo var inte så konstigt, jag visste att det fanns en bra miljö för utveckling i Borås. Fotbollen påminde om den vi spelade i Värnamo, passningsorienterat och offensivt. Många unga spelare, väldigt bra sammanhållning och vi vann SM-guld mitt första år.

– Jag fick direkt ganska mycket speltid, vilket var kul. Men därefter blev det en dipp för mig och klubben, det var tränarbyte när Jörgen Lennartsson fick gå och Klas Ingesson kom in och kort därefter Magnus Haglund. Under nästan hela min Elfsborgstid var Peter Wettergren med och han är värd beröm. Han har en stor del i min framgång. Han var på planen varje dag, nötte och påpekade hela tiden, sa rätt saker och har ett fantastiskt fotbollsöga.

– Jag hade en del utlandsanbud men kände mig inte färdig, eller inte mogen just då utan stannade kvar. Jag hade förmånen att få spela med Anders Svensson, som när han var på spelhumör är den bäste jag spelat med.

Om övergången till Krasnodar – och livet i Ryssland:

– Den första tanken jag fick när Krasnodar tydligt talade om att de ville att jag skulle komma till dem 2017 var: – inte en chans. Men så åkte vi dit och kollade upp allt runt omkring. Klubben gjorde klart att de verkligen ville ha mig dit, vilket var en bra utgångspunkt och att de gjort sin scouting väl. Jag pratade förstås också med Andreas Granqvist som bara hade lovord att komma med. Och så är det. Faciliteterna är fantastiska för fotboll här och klubben har hjälpt till med precis allt, vilket gjort steget lättare.

– Även sportsligt var det ett stort steg. Vi tränar mer och hårdare, du får lägga mer tid på träningsanläggningen. Det är mer löpning och längre träningar. Men så är det, kvalar man in för Europaspel så måste man vara förberedd, det blir kanske tre matcher i veckan under en längre period. Jag var chockad över kvantiteten första tiden, men man vänjer sig. Jag har haft tur och inte varit skadad. Vi spelar ett offensivt spel, vi vågar spela vårt spel, vilka vi än möter – likt Östersund – spela boll på små ytor och kan därmed störa bättre lag.

– Jag fick en kanonstart med mål direkt i första matchen, ett nickmål, vilket jag inte är känd för direkt, mot Fenerbahce i 16-delsfinalen i Europa League. Det är trots allt viktigt att göra bra ifrån sig direkt.

– I Ryssland finns det en regel som säger att sex ryska spelare ska finnas på planen, vilket gör kampen hårdare bland de utländska spelarna i truppen. Alla lag i serien vill ha de bästa ryska spelarna, nästan till vilket pris som helst, på grund av regeln. Spelaromsättningen har varit låg sen jag kom till Krasnodar. Vi har haft samma trupp nästan i två år. Det är klart att lagandan är annorlunda här än i Sverige, med språket, kulturskillnaderna och annat, men stämningen är väldigt bra.

Om VM-kvalet, VM i Ryssland och kapten Andersson:

– Efter EM 2016 blev jag kallad till landslagssamlingar och kände väl mest att jag var med för att se och lära och ofta via återbud. Jag har varit med på fyra januariturnéer. Jag har tagit små steg i landslaget, växt lite hela tiden, och var glad att vara aktuell.

– 2017 blev ett helt otroligt år och att få vara en del av det är stort. Vi slog Europamästarna Portugal på bortaplan när de skulle fira sin stora stjärna Cristiano Ronaldo. Jag gjorde två mål, jag, en liten skit från Värnamo och så vann vi med 3–2 efter mål på övertid. Det gav ju en boost till mitt självförtroende resten av året och för hela truppen, tror jag.

– Vi slog senare EM-finalisterna Frankrike på hemmaplan och vi slog ut självaste Italien i playoff och går till VM. Det var nästan för bra för att vara sant. Det gav eko i hela Europa och många här i Krasnodar gratulerade oss verkligen till framgången. Den kärlek vi fick av supportrarna på Friends Arena, trycket mot Italien var ett enormt lyft och det känns som man kan slå vilket lag som helst i världen med det supporterstödet.

– Lottningen blev väl både och – svårt, men kunde varit värre. Tyskland är väl favoriter, men är kanske inte riktigt så svårslagna som förr. Mexiko är bra när de har sina dagar och Sydkorea vet man väldigt lite om. Det känns som det är upp till oss själva vad det ska bli, vilket är bra. Min känsla är att vi kommer göra ett bra VM!

– Mitt starkaste minne av Janne Andersson, före landslaget, var när vi i Elfsborg mötte Norrköping hemma och han blev uppvisad på läktaren, jag visste att han hade hett temperament. Men han är mycket lugnare som förbundskapten. Jag har följt honom sedan han var i Halmstad, eftersom jag höll på dem när jag var liten och hans lag har alltid spelat sig framåt, rolig fotboll och det slutade ju med guld i Norrköping. Jag gillar även att landslagets mittbackar i landslaget i dag är spelande mittbackar, som vågar ta fram bollen i banan. Janne är tydlig, ger raka besked och han är human, som en extra kompis, trygg och klok som hela ledarstaben.

Om framtiden:

– Jag följer min princip och det är att ta det ganska lugnt och inte sväva iväg. Jag har två år kvar på kontraktet här. Min fästmö Julia är klar civilekonom i sommar och vi har en fin lägenhet i Krasnodar och har mycket besök från Sverige så vi har inget att klaga på. Jag tycker mitt spelsinne alltid varit min styrka och det har nog förbättrats här, jag har bra fysik utan att för den skull ha en superstark sådan och har nått en högre lägstanivå och känner mig kanske ännu mera bolltrygg än i Sverige. Jag är ingen hetsig spelare men det kan brinna till om jag känner mig orättvist behandlad på något sätt.

Fakta/VIKTOR CLAESSON

Ålder: 26 år.
Familj: Sambo med Julia Cedercrantz.
Klubb: FC Krasnodar.
Tidigare klubbar: IFK Värnamo, IF Elfsborg.
Landslag: 19 A-landskamper-3 mål, 20 U21-landskamper-1 mål, 9 U19-landskamper-3 mål, 2 U17-landskamper.
Bästa fotbollsminne: När vi slog ut Italien på San Siro och gick till VM.
Bästa spelare du mött: Cristiano Ronaldo.
Bästa spelare du spelat med: Anders Svensson med sin fotbollshjärna.
Favoritlag: IF Elfsborg och IFK Värnamo.
Vilket lag vinner Allsvenskan? Malmö FF
Hur går det för IFK Värnamo i Superettan? Oj, ungt lag, det blir ett tufft år men jag hoppas och tror på en mittenplacering.
Vilket lag vinner Champions League? Manchester City
Hur går det för Sverige i VM? Det går bra, det blir brons!
Vad gör du en helt ledig dag? Vi ser oss omkring, det finns mycket att hitta och titta på och vi gillar att resa.
Bästa plats i Sverige? Svenska kusten.
Favoritmåltid? Grillat, helst hamburgare.

Upplagt av: Jonas Nystedt