”Jag vill inte dö nyfiken”

Peter Wettergren.

Alltid nummer två, men han ser det inte så. Möt Peter Wettergren i ett samtal om Janne Andersson, om varför fotbollsjournalister borde utbildas, om valet att undvika offentligheten och varför han ändå kommer att kliva fram i rampljuset som nummer ett.

Från Magasinet Fotboll #1-2018

Latten sitter stadigt i vänsterhanden och handslaget med högern är lagom fast. Peter Wettergren kommer i utsatt tid och hälsar välkommen till fiket som finns i SvFF:s lokaler på Evenemangsgatan i Solna.

Trots att han tidigare sagt att han känner sig obekväm i intervjusituationer väjer han inte det minsta för frågorna utan svarar tvärtom så utförligt på dem att man ibland får bromsa honom.

Sålunda, så här säger Peter Wettergren om …

… att han under större delen av sin tränar­karriär har varit nummer två. Som i Elfsborg, FCK och, som nu, i A-landslaget.
– För mig finns det ingen etta, tvåa, trea eller fyra. För mig är vi ett team och det viktigaste är att man får komma till tals och göra det man är bäst på.

… det trots allt inte kittlar att bli huvudansvarig.
– Jo, det gör det, men samtidigt måste man må bra som person. Jag tycker inte om offentligheten som den är ibland. Som allsvensk tränare och förbundskapten blir man så enormt offentlig. Jag vill leva ett normalt liv. Kunna gå ut på stan utan att folk ska komma fram och … ja, du fattar.

… att han nobbade att bli huvudansvarig i Elfsborg när han hade chansen i samband med att Jörgen Lennartsson fick sparken.
– Jag var lika delaktig i det som skedde som Jörgen var. Det var Jörgen och jag som tillsammans gjorde att vi tog SM-guld 2012 och det var Jörgen och jag som jobbade tillsammans när det inte gick lika bra 2013. Det fanns inte i min värld att jag skulle ta över efter Jörgen.

… att han i framtiden ändå kommer att testa rollen som nummer ett.
– Absolut, jag vill ju inte dö nyfiken.

… fotbollsjournalistiken som bedrivs i dag.
- Blandad. Det finns de som gör ett fantastiskt ambitiöst jobb och andra som tjänar lätta poäng utan att ha tänkt igenom saker särskilt noga. När man är utbildad tränare undrar man varför de uttrycker sig som de gör eftersom media har sådan genomslagskraft. Kanske skulle de gå någon tränarutbildning eller ta reda på mer för att hjälpa sina läsare, tittare, lyssnare. Utbudet av utbildning är ju enormt och det vore dessutom bra för fotbollen.

… att Ståle Solbakken i FCK ville ha honom som assistent och att SvFF ville ha honom som assisterande förbundskapten.
– Den frågan har jag själv funderat över. När Ståle ringde sa han att de hade dammsugit marknaden i Skandinavien på jakt efter en assisterande som hade internationell erfarenhet och som jobbat i en toppklubb i sitt land. Eftersom jag även hade scoutat motståndare när Erik Hamrén var förbundskapten, passade jag in på den profil som Köpenhamn ville ha.

… om sin spetskompetens som assisterande tränare.
– Jag tycker väl att jag är duktig på att bygga relationer med mina spelare. Sedan är jag halvnördig när det gäller taktik. Jag tycker att det är roligt att driva träning på planen, taktisk träning, gnugga lagdelar för att få fram spetsegenskaper. I Köpenhamn drev Ståle helheten, men gav mig utrymme att utveckla spelet i sista tredjedelen. I Elfsborg jobbade jag mycket individuellt med spelarna.

Wettergren och Janne Andersson.

… hur han och Janne Andersson delar upp jobbet.
– Mitt ansvar är allt teoretiskt och praktiskt när det gäller försvarsspelet medan Janne sköter anfallsspelet. Men vi planerar allt och gör upplägg tillsammans. Jag ansvarar också för våra duktiga scouter, så att deras analyser av våra motståndare blir så bra som möjligt medan Janne ansvarar för laguttagningen och, tillsammans med vår målvaktstränare Maths Elfvendal, fasta situationer.

… hur han upplevde Janne Andersson som tränare när de möttes i Allsvenskan.
– Som väldigt strukturerad. Hans lag var alltid välorganiserade. Dessutom var och är han grym på att fronta medier, han utstrålar trygghet och självsäkerhet, vilket jag tycker jag om. Sen var han ju ganska hetsig där på kanten, men det är jag också (skratt).

… hur det kan låta när de inte är överens.
– Vi är överens om att vi inte ska vara överens om allt. Vi ska vara lite motpoler för det driver utvecklingen. Grundsynen ska vara densamma, men sen blir det ett givande och tagande. Ibland avslutas diskussionerna med att han säger att det är han som är förbundskapten och därför bestämmer (skratt).

… han kan ge något exempel på när de inte var helt överens.
– Inför andra matchen mot Italien hade vi ingående diskussioner om olika saker. När vi två väl var överens kände vi att vi ville träffa några av spelarna. Glädjande nog så ville de samma sak, så då var alla överens. Sådant gillar jag!

… hur nervös han var inför andra play off-mötet med Italien.
– Ouch, den dagen brottades jag med hundratusen tankar. Jag var tvungen att skärma av mig från spelarna för att inte sprida negativ energi, så jag gick till gymmet och tränade. När vi kom till arenan blev jag som vanligt. Skälet till nervositeten den gången var att jag ville spelarna så väl, jag ville verkligen att de skulle få gå i mål.

… känslan när det stod klart att VM-biljetten kunde kvitteras ut.
– Mest tomhet. Jag är kass på det där med att känna glädje och fira. När vi tog guld med Elfsborg började jag direkt fundera på Champions League och nu när vi slog ut Italien började jag direkt att tänka på VM-slutspelet.

… hur våren ser ut för honom.
– Nu är det fullt fokus på planeringen inför marssamlingen och Chilematchen, samtidigt som vi lägger VM-pusslet. Nästa grej är att börja fokusera på spelarna, vilka vi behöver åka och träffa, vilka vi ska titta extra på, vilka nya som kan bli aktuella. Spelare som varit med oss hittills har vi bra koll på. Det blir en spännande vår, och man blir glad när man hör att så många spelare uttalar att de har VM som en dröm.

… vad han gör när han är ledig.
– Jag tycker om att resa. Det gör jag mycket i jobbet, men jag gillar att resa även privat. Sedan spelar jag golf även om det är alldeles för sällan. Jag har 14 i hcp, men är inte i närheten av det nu.

… han har gråtit någon gång i samband med fotboll?
– När jag var liten gjorde jag säkert det, när man fick en smäll på benen eller när man förlorade. Annars inte. Däremot kan jag bli oerhört berörd när jag tittar på tv och ser barn som far illa. Sådant mår jag fruktansvärt illa av. Svenska hjältar-galan, när jag tittar på den kan jag fälla en tår.

Wettergren instruerar

… hur mycket östgöte han är.
– Mycket. Jag kommer till exempel aldrig att försöka lägga om min dialekt. Ibland brukar jag säga att jag pratar rikssvenska, men då bara garvar folk. Man ska aldrig glömma sina rötter.

… han har något umgänge utanför fotbollen.
– Jag har ju mina kompisar i Ödeshög. De är inte involverade inom fotbollen, men intresserade, såklart. Därför blir det en del fotbollssnack med dem – också.

Till sist, hur hanterar du saknaden efter bäste vännen Klas Ingesson?
– Jag har valt att alltid ha de goda minnena med mig. Det är några som har frågat om jag har läst hans bok, men det har jag inte. Jag har två exemplar hemma, men jag tror inte att jag kommer att läsa. Vi har vår historia och det räcker så. Klas har alltid varit med mig och kommer alltid att vara med mig.

Nio snabba med Peter Wettergren!

1. Guardiola eller Mourinho?
Guardiola. Taktiskt väldigt duktig.

2. Premier League eller La Liga?
Premier League. Tempot, lite roligare lag, matcherna mer ovissa. Jag är Liverpool­supporter.

3. Borås eller Köpenhamn?
Nä, jag kan inte välja, jag trivdes jättebra på båda ställena.

4. Tidigare kollegorna Ståle Solbakken eller Magnus Haglund?
Svår fråga. En intensiv, taktiskt skicklig norrman och en lugnare hallänning. Båda duktiga pedagoger med stora kunskaper. Skulle passa bra i de flesta lag och är värda alla framgångar.

5. Anders Svensson eller Tobias Linderoth?
Jag hade ju inte "Tobbe". Aha, du menar spelar­typen … en kreatör som Anders och en smart, defensivt stark Tobias hade jag gärna haft i mitt lag alla dar i veckan.

6. Film eller bok?
Film. Min favorit är "Döda poeters sällskap" med Robin Williams i huvudrollen. Helt suverän.

7. Trump eller Putin?
(Grimas) Ingen av dem. Det räcker, va?

8. Storstad eller turistort?
Jag är väldigt förtjust i att resa och upptäcka nya platser och jag gillar både och.

9. VM-final eller Champions League-final?
VM-final. Större blir det ju inte.

Upplagt av: Göran Bolin